LADEN

Typ om te zoeken

Beleggen in banken

Laatste Nieuws

Beleggen in banken

Wie in 2008, aan het begin van de bankencrisis, dacht goedkoop bankaandelen te kopen, die kwam van een koude kermis thuis. Menig bankaandeel ging na de aanvankelijke 50% koersdaling nog weer een verdere 80% omlaag.
Goedkoop was achteraf bezien ook duurkoop.

Maar na jaren van verliezen, en als gevolg daarvan lage koersen, zijn de winsten van banken nu weer aan het oplopen.
Het zit ook allemaal mee voor ze. De regels zijn amper veranderd, er zijn geen individuele straffen gegeven aan bankiers en er is heel veel geld gratis aan de banken verstrekt. Dat laatste gaat tot op de dag van vandaag door.
Banken zijn weer de geldmachines van voorheen geworden.
Dan kan je haast niet anders dan als belegger daar ook weer in mee gaan.
Maar is dat verstandig?
Wat er ook niet anders is geworden, is de kwetsbaarheid van banken. Als klanten weglopen, of als de beurs fors daalt, dan gaat dat snel knellen bij banken. Als grote klanten met enorme leningen onderuit gaan ook. Het eigen vermogen van de banken is nog altijd belachelijk laag. Ook als een overheid in de problemen komt, al is het een klein land als Griekenland, kan dat wereldwijd banken enorm raken.
Dat komt door de ketenaansprakelijkheid. Eén dominosteen valt om en vervolgens gaan alle andere stukken ook wankelen. De banken zitten aan elkaar vastgeketend via allerhande voorwaarden en regels.
Het punt is, niemand weet daarom wat er gaat gebeuren als er een ernstige verstoring in de markt plaatsvindt.
Wat we wel weten, is dat aandeelhouders en spaarders moeten dokken als er een calamiteit in de bankensector plaatsvindt.
Gaat het dus mis, dan ben je als belegger in bankaandelen de geïnvesteerde som, en als klant van de bank minstens een deel van je spaargeld kwijt. IEDEREEN die een relatie met de bank heeft is verantwoordelijk voor de schulden, behalve de bankiers zelf!
Dat is een rare situatie, maar banken zijn ook rare ondernemingen. Banken creëren geld uit lucht en als het mis gaat moet er betaald worden met geld dat via hard werken door klanten en aandeelhouders is verdiend.
Fundamenteel is dat gewoon fout.
Maar moet je nu als belegger ook bankaandelen bezitten?
Ik vrees van wel, maar ik raad daarbij wel aan om deze af te dekken met opties. Neem ook, als de koersstijgingen enorm zijn, winst op 100% en hou dan het restant aan. Zo haal je de initiële som terug en kan je daarna eigenlijk nooit meer echt verliezen.
Maar dat banken EN een enorm potentieel hebben EN ooit weer 90% gaan dalen, daar ben ik van overtuigd.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *