LADEN

Typ om te zoeken

We zouden meer openheid moeten eisen

Laatste Nieuws

We zouden meer openheid moeten eisen

De grootbanken, die ons geld bewaren, zitten voor miljarden in foute leningen, verloren beleggingen etc. Het is om gek van te worden, want het is in de basis wel ons spaargeld dat ze verkwanselen. De vraag roept zich op, in hoeverre we als klanten en mogelijk ook als aandeelhouders niet meer openheid moeten eisen. Immers krijgt er geheid een manager een enorme prestatiebonus als hij een miljarden lening heeft kunnen slijten. Die beloning is binnen.
Vervolgens blijkt die lening aan een oplichter verstrekt te zijn, of bijvoorbeeld zonder veel reëel onderpand in een bouwput van Abu Dhabi gestort te zijn.

Wie krijgt daarvan de rekening gepresenteerd?

In hoeverre is de manager die deze lening ‘regelde’ ook aan te spreken over wat er vervolgens met die lening gebeurde?

Als de banken zoals nu steeds maar geheim houden wie er hier zo blunderde, dan kan zo’n medewerker zijn gang intern en extern blijven gaan. Zo’n grappenmaker kan anoniem miljoenen per jaar opstrijken en ondertussen bank na bank voor miljarden euro’s lichter maken.
De geheimhouding die banken nu dus rondom de miljarden deals betrachten is niet in het belang van de bankensector en niet in het belang van de klanten. Weg ermee dus.

Maak maar duidelijk wie welke deal gesloten heeft. Alleen dan kunnen we ook controleren of die deal ‘per ongeluk’ mis liep, of dat de manager mogelijk een één tweetje deed met een oplichter. Immers, dat kan ook. We zien overal enorme fraude, waarom dan dus niet intern bij de banken zelf, bij het verstrekken van die miljarden leningen die al snel na de verstrekking verloren gaan? Of zijn dat de enige leningen die zonder fraude zijn verstrekt? Dat zou wel heel toevallig zijn.

Ik schreef gisteren al, banken kunnen blijkbaar niet meer vertrouwd worden met ons geld. Als de geheimhouding rondom de mislukte miljardenleningen niet opgeheven wordt, dan is dat het bewijs dat ik daarin gelijk heb.

Die managers moeten met naam en toenaam bekend worden en zich nergens meer kunnen vertonen als het door hun schuld mis gaat. Zeker weten dat ze dan wel iets voorzichtiger gaan handelen. Nu genieten ze alle bescherming van de banken en dat werk averechts. Weliswaar kan de bank zo’n persoon ontslaan, maar door de geheimhouding kan deze direct aan de slag bij een collega bank die blij is een ervaren kracht binnen te kunnen lijven.

Mijn oproep aan de top van de Nederlandse banken is om openheid van zaken te gaan geven en dit recht op informatie ook voor de aandeelhouders en klanten vast te leggen. Zeker banken die steun nodig hadden moeten er aan gaan voldoen!
Dat willen banken ongetwijfeld niet, want ze houden onterecht liever de vuile was binnen. Ze krijgen daarom de vuile was van de concurrent vanzelf binnen via personeelszaken. Daarom moet de regering in feite dit recht op informatie per wet vastleggen.

Breek de enorme macht van de banken, want die blunderaars breken anders onze economie!

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *