LADEN

Typ om te zoeken

We profiteren van de Euro

Laatste Nieuws

We profiteren van de Euro

Bureau McKinsey schrijft in Die Welt dat Nederland tot en met 2010 voor 37 miljard profijt heeft gehad van de Euro.
Nu zullen ze er vast een enorme berekening op los gelaten hebben en hoe mooier de kaft des te serieuzer nemen ze het rapport, maar naar mijn idee is het vooral veel duimzuigerij geworden.

Maar heeft Nederland in mijn ogen dan niet geprofiteerd van de Euro?
– Dat wil ik niet zeggen. Maar waar McKinsey in mijn ogen geen rekening mee heeft gehouden, is dat we op 10% korting begonnen zijn. Als je daar rekening mee houdt, dan is de berekening ineens heel anders.
Dan is het maar de vraag of we er per saldo wat aan gehad hebben.
Is de Euro dan geen zegen voor Europa?

Ja en nee.

De Euro heeft voordelen gebracht, en dan vooral voor internationaal opererende bedrijven. Die voordelen kwamen echter ook voort uit andere Europese verdragen. Denk aan de open grenzen.
Ik ben persoonlijk heel blij met één munt voor Europa. Dat concept is prachtig en enorm makkelijk. Echter moet je je realiseren dat één munt consequenties heeft. Je moet dan ook één economie hebben. Eén economie hebben houdt in, één beleid.
Zijn we in Europa al zo ver dat we echt onder één regering willen leven? Onder leiding willen leven van de graaiers en fraudeurs die in Brussel het Europees parlement bemensen?
U ziet al aan hoe ik over die parlementsleden denk hoe ik daar over denk. Europa is te ondoorzichtig. Het is een bolwerk waar men eigen regels schrijft en controle, vooral onafhankelijke controle, buiten de deur houdt. Dat kan niet, dat mag niet.
Zolang Europa bestuurd wordt door deze criminelen in pak, kan er geen sprake zijn van een eenheid en is de Euro dus een leugen die een keer uit gaat komen.

Een andere overweging voor onze wil om onder één beleid te komen is deze: – Zouden wij als Nederland en België onder Duitse leiding willen leven. Een soort deelstaat van Duitsland worden? Als het antwoord daar neen op is, vergeet Europa dan ook maar. Het experiment is dan in feite al over. De realiteit is namelijk dat kleine landen hun onafhenkelijkheid en hun invloed gaan kwijtraken. Alleen als je een interessante regio bent of blijft, kan dat je nog enige status en invloed geven.
Die discussie werd enkele eeuwen geleden ook gevoerd in de lage landen. Wat had Groningen te winnen van een connectie met Holland? Toch is er nu niemand meer die denkt dat Groningen beter af zou zijn als het los van Nederland als apart land zou bestaan. Als alle provincies nog losse landen zouden zijn… Als we naar de Verenigde Staten kijken, is het dan zo erg dat New Hampshire deel uitmaakt van New England en dat deze staat deel uitmaakt van het grote Amerika en als zelfstandige staat geen enkele invloed meer heeft, behalve bij de Republikeinse voorverkiezing? Dat is immers de enige keer in vier jaar dat die provincie die het eigenlijk is in het nieuws komt.
New England is met haar 14 miljoen inwoners niet veel kleiner dan Nederland. Er is daar geen roep om onafhankelijkheid, om meer zeggenschap. Er is geen enkele twijfel daar over hun deelnemerschap binnen de Verenigde Staten. Hun economie en klimaat is met Florida net zo verschillend als die tussen Nederland en Griekenland. Het verschil is één staat, één regering.
Wat echter wel een feit is, is dat de verschillende staten een andere welvaart kennen. Er zijn rijke staten en er zijn arme staten.
In Europa wilde iedereen, en met name Zuid Europa, net zo rijk worden als Duitsland. Dat gaat dan mis, want die rijkdom komt niet vanuit de ene munt. De rijkdom moet verdiend worden. Helaas is dat in Europa te laat gerealiseerd.
Is de Euro een zegen voor Europa? Neen, ze kwam veel te vroeg.
We staan nu voor de vraag, gaan we voor verdere integratie, of gaan we weer uit elkaar.
In mijn ogen MOETEN we gaan voor verdere integratie, maar dan wel op een andere manier en met heel veel meer openheid. Als ‘Europa’ dat niet wil, dan gaat het volk op een gegeven moment rebelleren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *