LADEN

Typ om te zoeken

Waarom goud

Laatste Nieuws

Waarom goud

Nu de goudverkopers steeds agressiever worden en nu de goudaanbiedingen ook keihard buiten de beleggingsector doen aan mensen die nog nooit belegden en nog nooit beleggingsgoud bezaten, is er de behoefte om toch even goed uit te leggen waarom goud interessant is, maar waar je dan als consument en belegger wel voor op moet letten.

Laat ik beginnen met te zeggen dat goud als trading instrument, dus kopen en verkopen voor winst, niet erg interessant is. Er zijn markten, waaronder de valutamarkt, die daar veel geschikter voor zijn, mede omdat de goudmarkt behoorlijk gemanipuleerd wordt door Centrale Banken. Dit maakt een Technische Analyse op goud wat gevaarlijker want één partij kan de koers al enorm manipuleren.
Geen goud voor trading dus.
Toch is goud interessant en wel als perfect geldmiddel. Het is duurzaam, handzaam, zeldzaam en enorm praktisch. Goud is dus als ruilmiddel perfect. We zien dan ook dat al duizenden jaren goud als geld is gebruikt. Regelmatig in het verleden werd echter goud dan weer ingewisseld voor papier, omdat papier nog makkelijker bij je te stoppen is. Niets mis mee, als het goud erachter er dan ook maar is.
Daar ging het en gaat het nu, vreselijk mis.
Bankiers zagen dat al dat goud nooit opgevraagd werd en gingen meer papiergeld uitgeven dan ze als dekking aan goud in de kluis hadden liggen. Het verschil was hun winst. Ze verzonnen in feite het geld en leefden er goed van.
Dat gaat echter mis als consumenten het papieren geld gaan wantrouwen. Ze willen dan terug naar goud en de papieren geld economie stort in. Daar zijn al veel voorbeelden van te geven. Duitsland 1923 is een heel beruchte.

Goud is tegenwoordig geen basis meer onder het geld dat we hebben. De dollar en de euro kennen totaal geen gouddekking meer. In feite zijn europapiertjes dan in de basis niets meer dan onhandige WC papiertjes die we samen ‘geld’ noemen. Euro biljetten hebben een waarde omdat wij ze die waarde toekennen. Dat is met goud ook zo, maar Wouter Bos kan niet ter warde van 200 miljard euro aan goud in de kluis bijverzinnen, zoals hij dat wel met Nederlandse Euro’s kon. Met één pennestreek had hij 200 miljard euro uit lucht laten ontstaan.
Door het onbeperkt bijverzinnen van papiergeld lopen we het risico dat straks niemand de euro nog durft te vertrouwen. Er is immers hyperinflatie mogelijk omdat er geen beperking in de hoeveelheid beschikbare euro’s is.
Als politici ineens zien dat ze de korte termijn problemen kunnen oplossen door geld bij te drukken, dan is de verleiding erg groot. Wouter Bos geldt in Nederland als de grote redder van de economie, maar in feite heeft hij ons gewoon bedot. Hij speelde vals door 200 miljard te verzinnen. Zolang niemand hem op zijn bedrog aanspraakt, komt hij er mee weg. Uiteindelijk echter zal die 200 miljard euro de waarde van de eerder bestaande euro’s gaan verwateren zodra die 200 miljard zich in de economie gaat bewegen.

Goud kan niet bijverzonnen worden. Er wordt wel nieuw goud uit de bodem gehaald, maar de productie is beperkt, zeker als we het afzetten tegen de wereld bevolkingsgroei. Goud verdwijnt ook. Er is een beperkte industriële toepassing omdat het zeer goed geleidend is en verder verliezen mensen sieraden die in de modder verdwijnen en slijten ringen door het dragen.
Het meeste goud echter wordt uit de bodem gehaald, wordt verwerkt met veel moeite en kosten en het gaat weer terug de grond in, in de vorm van baren goud die in diepe kluizen liggen.
Als een land ineens een hyperinflatie gaat ondervinden, dan is goud interessant. Met goud gaan altijd deuren voor je open. Nu denken mensen vaak dat je zo klein mogelijk munten moet hebben, maar mijn ervaring is dat munten van een ounce ook praktisch zijn. Immers zien we vaak dat één nationale munt hyperinflatie ondervindt, maar dat andere nationale munten daar geen last van hebben. Je kan dus je gouden ounce munt inruilen voor die buitenlandse valuta die wel erkend en vertrouwd blijft. In Zimbabwe bijvoorbeeld kan je nu prima terecht met Amerikaanse dollars of Europese Euro’s. Je gouden munt dus omruilen tegen zo’n buitenlandse munt maakt dat je toch een middel in handen houdt om te kunnen kopen.
Een miniem muntje van een gram goud halen om dus met dat minieme muntje te gaan kopen is waanzin. Zo werkt dat in landen met hyperinflatie simpelweg niet. De praktijk is dat mensen bijna altijd gaan werken met buitenlandse munten. Uitzonderlingen daargelaten, want in de hongerwinter werd een gouden munt, of een sieraad in extreme gevallen wel ‘geld’. Door de oorlog was er geen mogelijkheid een betrouwbare buitenlandse valuta te verkrijgen. Dat was anders in Zuid Nederland en België eind 1944 en later. Daar werd goud snel ingewisseld in andere munten en werd de ruilhandel met geld weer snel hervat. Goud had echter haar waarde behouden. De oude munt van voor de oorlog niet.

Het is dus van belang om wat goud in huis te hebben, om bij een crisis direct wat bij de hand te hebben. Een paar ounce munten zijn dan praktisch genoeg. Muntjes van een gram zijn simpelweg niet praktisch genoeg en heel veel te duur! Die kosten tot soms wel meer dan 50% meer dan de daadwerkelijke waarde!

Het is daarnaast van belang om goud te hebben dat je kan inwisselen voor buitenlandse valuta. Immers, dat is praktisch want papiergeld is nu eenmaal praktisch in gebruik. Stel even dat de Euro dankzij Ierland en Griekenland door het putje gaat, dan is op dat moment de Zwitserse Frank, het Engelse Pond of de Amerikaanse Dollar misschien wel interessant en een veilige haven.
Daarom kies ik er dus voor om het leeuwendeel van mijn goud zo goedkoop mogelijk aan te kopen en op een buitenlandse rekening te hebben waar ik het kan inwisselen in één van de zes valuta van mijn keuze als ik het op dat moment wil verkopen.
Dat alles tegen prijzen op de beurs van Londen met hooguit 2,5% opslag.

Goud is voor mij dus een bescherming tegen bittere tijden die nu mogelijk worden omdat onze politici honderden miljarden euro’s bijverzinnen. Met welk goed en nobel doel dan ook voor ogen, het is bedrog, want dat geld en die waarde is verzonnen. Het is bedrog om eerder bedrog goed te maken en in feite verdubbelen we het bedrog in plaats dat we het bedrog stoppen. Dat alleen al is een teken aan de wand en een teken van deze tijd. We denken dat het ‘goed’ is om bedrog met bedrog op te lossen. Zijn we dan ziek bezig of niet?
Daar komen we echter momenteel nog altijd mee weg, maar uiteindelijk gaat die luchtbel ook een keer klappen. Wie dan geld op de spaarrekening heeft, die is zuur. Dat geld kan van de ene op de andere dag waardeloos zijn. Goud heeft zich in duizenden jaren bewezen.

Goud in huis is echter kwetsbaar. Uw huis is geen vesting. In Amerika werd goud in de jaren dertig bij wet verboden. Iedereen moet het inleveren op straffe van gevangenisstraf. Goud bij de lokale bank in eigen land is dus ook gevaarlijk. In Argentinië heeft de regering in de jaren negentig de kluizen van de banken laten openen en geplunderd. Alleen buitenlanders werden ontzien. Immers wilde het land geen oorlog met een buitenland riskeren.
Daarom mijn advies om goud te hebben (Minstens 10% van het vermogen) een klein deeltje thuis te bewaren, om bij een crisis net genoeg te hebben om even te overleven en de rest in een buitenland buiten de vesting Europa te bewaren. Zwitserland is daar al prima, maar Londen ook, want monetair valt dat buiten Europa.

Ik heb lang gezocht en uiteindelijk één aanbieder gevonden die aan al mijn persoonlijke wensen voldeet.
Ik kan mijn goud daar laten uitkeren in 6 verschillende valuta, maar ik kan het ook tegen een meerwaarde (handlingkosten, verzekering en verzendkosten) laten uitkeren in goud. Ik kan zelfs goud overmaken naar andere klanten van die goudrekening onderneming.
Kijkt u hier naar de informatie. In mijn ogen de beste aanbieder die er nu is.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *