LADEN

Typ om te zoeken

Waarom fysiek goud?

Laatste Nieuws

Waarom fysiek goud?

Wat, zo werd mij gisteren gevraagd, is nu de ultieme reden om fysiek goud te willen hebben en dan ook nog eens bij de goudbank die ik steeds aanprijs? Ik wil die vraag graag beantwoorden, want ik ben van mening dat ik daarmee het beste voor heb met mijn lezers, u dus.

– De vraag bestaat uit meerdere delen. Het eerste deel is natuurlijk, waarom fysiek goud?

Ik ga er even vanuit dat de keuze voor goud op zich al genomen is, het is nu alleen de vraag, in welke vorm dat goud wordt gekocht.

De reden voor fysiek goud en geen papieren belofte is uiteindelijk simpel. Alleen bij het fysieke goud is er 100% zeker sprake van ook echt de onderliggende waarde. De Goud ETF leek fantastisch als alternatief, maar toen bleek dat de Futuresmarkt deze goud ETF als onderliggende waarde mag gebruiken, is de kracht van de Goud ETF verdwenen. Immers zijn er dan twee personen die hetzelfde goud kunnen claimen.
Toch vervelend dat je eventueel maar 50% krijgt als het er straks eventueel op aan komt… Als je al wat krijgt, want wat als de uitgevende onderneming failliet gaat? We zagen bij Lehmann Brothers dat alle verstrekte papieren zekerheden niets waard bleken toen het bedrijf failliet ging.

Niets maar dan ook niets anders dan fysiek goud geeft u de zekerheid dat de onderliggende waarde er ook echt is.

Waarom dan niet goud bij een grootbank op een goudrekening aanhouden?
Ook daar is de reden de zekerheden die geboden worden. ABNAMRO heeft al lang geleden een goudrekening mogelijkheid geopend. De bank gaf de garantie dat ze het goud ook daadwerkelijk had, maar heeft dat nooit bewezen door het te tonen. Het is dus heel goed mogelijk geweest dat de garantie van de bank er was in de vorm van futures of andere derivaten die de bank op haar beurt weer gekocht had.
Daarnaast is het vermogen dat u bij een grootbank aanhoudt vermogen dat de bank mag gebruiken als onderpand voor haar activiteiten. De bank mag met een 1 op 9 hefboom uw bezittingen gebruiken om andere leningen uit te schrijven. Uw vermogen aangehouden bij de grootbank houdt dus in dat de grootbank bedrijfsrisico’s met uw geld in de vorm van goud op de goudrekening gaat lopen.
Tot twee jaar geleden waren we ons daar amper bewust van en was het een theoretische kans dat het mis zou gaan, maar nu moeten we toch echt beter weten.
Het is niet zo’n beste zekerheid als u goud koopt voor de veiligheid en een bank er vervolgens enorme risico’s mee gaat lopen. Uw goudbezit en de kwaliteit van de bank zijn niet van elkaar gescheiden. Gaat de bank failliet, dan loopt uw bezit ook gevaar. Hoe groot dat gevaar is, ligt per bank anders, want ook hier zijn er beschermingen, maar of die bescherming u 100% helpt bij een faillissement van de bank, dat is een kwestie van ontzettend goed uitzoeken.
Ik kan me zo indenken dat juristen hier soms jaren over doen, net zoals de afwikkeling van het faillissement van Lehmann Brothers nog jaren zal voortslepen.

Dan komt de volgende vraag, waarom dan specifiek bij die goudbank waar ik zaken mee doe?
Ik heb daarvoor meerdere reden.

  1. Ze hebben het enorm ‘zeker’ opgezet, waarbij het edelmetaal door hen opgeslagen wordt, maar niet ‘hun’ kapitaal wordt. Zou de aanbieder dus failliet gaan, dan is overduidelijk dat het goud en de rest van de metalen van de klanten is. Het kan dan ook simpel verdeeld worden. Een zeer gerenommeerde accountantfirma controleert zowel de statuten als de uitvoering daarvan. Er is voor de klanten enorme openheid van zaken, met zelfs de unieke serienummers van de goudbaren beschikbaar om in te zien.
  2. Het goud dient niet als onderpand. Het ligt daar en dat is het. Er worden geen verdere risico’s mee genomen. Het is uw goud en dat is het.
  3. De aanbieder is de goedkoopste ter wereld. Ook geen slechte zaak. Goud en andere edelmetalen kosten altijd geld. Het moet vervoerd, verzekerd en opgeslagen worden en dat kost geld. Hun provisie, verzekering en opslagkosten liggen echt extreem laag.
  4. Ze kopen EN verkopen op de beurs van Londen. Dit houdt in dat u altijd kunt kopen en verkopen. Als u fysiek goud in huis heeft, dan is het maar de vraag of u nog een koper vindt die er een goede prijs voor wil betalen. Je gaat toch niet in de krant zetten dat je een paar kilo’s goud in huis hebt en wilt verkopen. Doe je dat, dan kan je net zo goed je deuren open laten staan als je weggaat.
  5. Je kan zelf kiezen waar je het wilt opslaan. Er zijn nu drie lokaties, Londen, Zurich en Hong Kong EN je kan kiezen in welke valuta je uitgekeerd wilt worden en waar het heen moet worden gestuurd. Zou dus de euro niet interessant meer zijn, kijk dan of een andere munt interessanter is.

Meer weten over deze aanbieder? Kijk hier hoe ook u in staat bent om in een paar minuten tijd een rekening te openen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *