LADEN

Typ om te zoeken

Waarderingen

Laatste Nieuws

Waarderingen

Het financiële stelsel staat dan wel op instorten, maar uw huis staat er nog. De bedrijven staan er ook nog en ook de zon komt iedere morgen op. De wereld eindigt niet omdat het financiële bestel geklapt is. Wel is het zo dat ‘oude’ waarderingen nu mogelijk wat langer gaan veranderen. Uw huis was misschien tot voor kort 350.000 euro waard, maar het is de vraag hoeveel het waard is als er geen kopers meer zijn.
Uw huis staat dan nog wel, maar het is in euro geld veel minder waard. Als u niet verkoopt, dan heeft u net zoveel plezier van uw huis als dat u had toen het nog wel 350.000 euro waard was. U gaat het er alleen niet meer voor krijgen als u gaat verkopen.
Hetzelfde geldt voor bedrijven. Dat wat we nu spotgoedkoop noemen, is dat in het licht van de laatste jaren. In een nieuwe waardering, in een wereld waar geld schaars is, is de waardering voor goedlopende bedrijven mogelijk veel lager dan wij in ons leven tot nu toe gewend waren.
Voordat computers de handel overnamen, was het heel gewoon om bij aandelen koers/winst verhoudingen van 3 tot 7 te zien.
Dat was in de periode dat geld nog vrij zeldzaam was. Pas toen de banken geld gingen drukken dat het een lieve lust was en iedereen bijna onbeperkt kon lenen, pas toen gingen ook waarderingen voor bedrijven fors omhoog.
De vraag is of er in een nieuwe waarderingsgrondslag nog wel ruimte is voor een dollar die nu volkomen onbeperkt bijverzonnen wordt. Hetzelfde geldt voor de euro. Misschien dat we binnenkort als beleggers een subsysteem gaan introduceren dat aandelen en huizen in bijvoorbeeld grammen goud gaat waarderen. Op dit moment rekenen we goud steeds om naar dollars. Stop daar eens mee, en reken gewoon in grammen of ounces goud… Hoeveel ounces goud is een bepaald aandeel waard? Zo snel kunnen we overstappen van munt… Het punt is alleen, er is maar zoveel goud als er is… Helaas hebben maar weinig mensen meer dan een paar gram aan goud in hun bezit. In mijn ogen een beter bezit dan een stapel bankbiljetten in dollars of euro’s.
Op dit moment kan iemand met slechts 550 ounces goud mijn huis kopen… Ik weet alleen niet of ik er al aan toe ben te verkopen.

www.beursaccent.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *