LADEN

Typ om te zoeken

Waar staan we eigenlijk?

Laatste Nieuws

Waar staan we eigenlijk?

Robert Prechter van Elliott Wave International schreef een jaar of tien geleden een tweeluik. Het betrof Socionomics. Hij vroeg zich in die tweeluik af op welke manier we elkaar beïnvloeden en hij vroeg zich af of de beurs gevoed wordt door het sentiment waarin we ons bevinden.
De grote vraag is, overkomen gebeurtenissen ons, of gebeuren gebeurtenissen omdat de situatie er rijp voor is?
Zo ook de vraag of de gebeurtenissen in de Oekraïne zo’n toeval zijn. En of onze reactie er op spontaan is.
De vraag mag gesteld worden in hoeverre we klaar gestoomd worden voor een volgende oorlog. Blijkbaar is de tijd rijp voor een gewapende strijd, want ik hoor en zie steeds meer oproepen tot strijd tegen het kwaad.
Maar wat is het kwaad dan? Is de Krim ooit ‘niet Russisch’ geweest? 70% van de inwoners is Russisch en dat is niet anders dan 40 jaar geleden. Is de opstand in de Oekraïne zelf dan zo goed geweest? Uiteindelijk hebben de ultra rechtse hardliners de gewapende strijd gewonnen van de aanhangers van de toen zittende president. Daarmee was die zittende president geen lievertje en hij verkwanselde zijn land aan Rusland omdat hij er een marionet van was, maar hij was wel democratisch gekozen. Wat hadden wij in Europa tegen een eerlijk gekozen president? Dat is toch hetgene we altijd voor strijden? Hoe kunnen we dan nu in Europa voor een volksopstand zijn tegen een eerlijk gekozen president?
Overigens, wat weten we eigenlijk over de Oekraïne? Ik vrees dat de helft van de inwoners van de Benelux niet eens het goede land kunnen aanwijzen op een wereldbol.
Het sentiment is een raar ding. Wat is er eerst, de gebeurtenis en dan het sentiment, of andersom? Is het sentiment te beïnvloeden, of is het andersom? Socionomics kijkt naar wat er zichtbaar is. Vinden we horror leuk, of kicken we op oorlogsfilms? Of zijn de softies in de overhand en is het flower power dat de klok slaat? Waar stond de beurs de vorige keren dat bepaalde genres populair waren? Hoe snel lieten we ons tot oorlog verleiden in een bepaalde periode?
Helaas zijn we veel minder onafhankelijk dan we zelf denken. Misschien heben we zelfs wel helemaal geen vrije wil. Is het manipulatie of is het kuddegedrag? We kunnen als mensen onafhankelijk denken, maar of we ook onafhankelijk kunnen handelen, daar kan je de nodige vraagtekens bij zetten. Socionomics zou eigenlijk onderhand wel eens een studierichting mogen worden.
https://www.beursbox.nl/files/html/socionomics.html
Wie de kenmerken van de huidige tijd goed weet te duidden, die kan op basis van het verleden ook beter inschatten waar de beurs heen zal gaan… Maar een 100% zekerheid, die geeft de beurs nooit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *