LADEN

Typ om te zoeken

Money creating in the modern economy

Laatste Nieuws

Money creating in the modern economy

Het zal u misschien verbazen, maar de Bank of England heeft een PDF naar buiten gebracht waarin ze uitlegt hoe geld tegenwoordig tot stand komt.
Ze geven daarbij overduidelijk aan dat het meeste geld tegenwoordig voortkomt vanuit commerciële banken die leningen beschikbaar stellen.
Banken lenen het geld dat ze van spaarders krijgen niet één op één uit, maar ook is het niet zo dat commerciële banken simpelweg geld van de Centrale Banken kunnen vermenigvuldigen.
Waar is geld te vinden?
Het meeste geld komt voort uit leningen die worden uitgegeven door banken. Dat geld komt op bankrekeningen. Eerst op de bankrekening van degene die geld leende, daarna op de bankrekening van degene aan wie ze dat geleende geld moeten geven. Hoe dan ook, het grootste deel van het door leningen gecreërde geld blijft op bankrekeningen bestaan.
De banken kunnen niet ongelimiteerd geld uitlenen.
De klanten van banken kunnen geld vernietigen, bijvoorbeeld door leningen af te lossen.
De centrale bank kan de geldhoeveelheid controleren door onder andere het rente wapen. Ook kan de centrale bank kiezen voor quantatative easing, het opkopen van leningen.
De PDF is (uiteraard) in het Engels, maar ze legt goed uit hoe het nu precies zit met de geldcreatie in de moderne economie.
Vooral de mythe die tot voor kort ook door de Rabobank in stand werd gehouden dat spaargeld van de ene klant wordt gebruikt om uit te lenen aan de andere klant wordt door de Bank of England ontkracht. Zo werken banken dus pertinent niet.
Wil iemand dat de Rabobank een keer uitleggen? Mij is het niet gelukt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *