LADEN

Typ om te zoeken

Waar laat ik mijn cash?

Laatste Nieuws

Waar laat ik mijn cash?

Nu Zwitserland heeft aangegeven actief haar munt te willen verzwakken, ben je als particulier natuurlijk niet zo zeker meer of je cash nog in Zwitserse Franken moeten worden aangehouden. Maar goed, wat dan wel?
Bij een onveranderde omgeving is overduidelijk dat goud het beste alternatief is. Er is officieel geen overheid die kan besluiten dat goud maar eens verzwakt moet worden. Officieel niet.
Goud is echter wel enkele tientallen jaren speelbal geweest van de grote bankiers. Die konden ons allemaal wijsmaken dat goud haar langste tijd wel gehad had. Een relikwie uit het verleden… Nog altijd zijn er mensen die dat (willen) geloven.

Zilver is ook zo wat. Het is, veel meer dan goud, een industrieel metaal. Het is echter ook geld.

In mijn ogen zijn goud en zilver beide dus geld.

Zeker met goud gaan er in heel de wereld deuren voor je open.

Cash kan natuurlijk ook aangehouden worden in andere valuta, zoals de Canadese of Australische dollar. Het nadeel is echter, net als bij de Zwitserse Frank, dat het fiat geld is. Ook die overheden kunnen besluiten er extra geld bij te drukken om hun munt te verzwakken.

Aandelen zijn op dit moment pertinent geen goed idee… Dat is vorige week wel duidelijk geworden.
Uiteindelijk denk ik dat aandelen wel een goed idee zijn, maar eerst moeten we dan door een enorme afwaardering. Op de bodem van de crisis zijn aandelen de beste plek. Beter nog dan goud en zilver, die dan slechts cash geld zijn. Op de bodem van de markt heb je geen cash nodig, maar je hebt dan beleggingen nodig die enorm in waarde gaan stijgen. Goud en zilver zijn dan een domme plek voor cash. Aandelen zijn dan eigendoms bewijzen van bedrijven die geld blijven maken door hun winsten. (Uiteraard moet je dan wel aandelen van winstgevende bedrijven bezitten)

Kondratieff heeft al eens aangegeven dat aandelen in een Kondratieff winter 90% moeten dalen. Een flink deel van de Chinese aandelen is die route al aan het lopen terwijl China zich nog helemaal niet in de Kondratieff winter bevindt… Tenminste, in mijn ogen niet. China is momenteel het land waar Kondratieff nog het meest toegepast kan worden. Het is de meest kapitalistische economie ter wereld. Wie had dat kunnen denken in een systeem dat zichzelf nog communistisch noemt.
U weet, ik heb zelf besloten om een flink deel van mijn cash in stenen en grond te stoppen. Daarmee is het geen cash meer. Ik loop dan ook niet het risico dat cash op dit moment geeft, namelijk afwaardering door inflatie. De vraag is natuurlijk wel hoeveel huizen nog in waarde gaan dalen.

Naar mijn idee, maar ik ben bevooroordeeld, zullen huizenprijzen niet ver meer dalen omdat geld minder waard wordt. Het lijkt dus alsof huizenprijzen een bodem zullen vinden, maar de koopkracht van euro’s zal de komende tijd verder afnemen. Ondertussen vang ik straks mijn rente op mijn vermogen in de vorm van woongenot en vooral heel veel ruimte.
Ik kan vanuit de woonkamer, als ik naar achteren kijk, mijn achterbuurmans huis niet eens zien liggen. Ach, zei mijn blinde zwager, zoiets heb ik ook!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *