LADEN

Typ om te zoeken

U wilt iets in goud, mag dat?

Goud

U wilt iets in goud, mag dat?

Ik schreef er al eens een artikel over voor www.succesverhaal.nl. Een particulier had een leuk idee, maar was zo stom geweest om aan een bevriende ambtenaar te vragen of het mocht.
De ambtenaar, die er verder functioneel niet over ging, had informeel aangegeven dat het hem onwaarschijnlijk leek dat het mocht.
Het had met ondernemerschap te maken, en dat is iets waar ambtenaren per definitie niet zo veel mee hebben. De particulier zag dus af van zijn initiatief, om een jaar later te zien dat een ander het idee succesvol oppakte en geen enkel verbod tegenkwam.

Dat was dus mooi jammer voor de eerste persoon. Er bleek helemaal geen sprake van een verbod of iets te zijn.

Het punt is, ambtenaren leven naar het volgende: Het mag als het bij wet geregeld is.

Een goede ondernemer leeft bij: Het mag als het niet verboden is en niets en niemand schaadt.

Het verschil is, als iets dus niet bij wet geregeld is, dan mag het bij de ondernemer, maar dan mag het niet bij de ambtenaar/overheid.

Een samenleving die leeft en wil vernieuwen, heeft het nodig dat er mensen zijn die nieuwe dingen bedenken en uitvoeren. Zodra een samenleving zo star is geworden dat niets meer mag als er niet eerst toestemming voor is, is de samenleving dood en uiteindelijk tot falen veroordeeld.
De ambtenaar is werkzaam vóór de inwoners, waaronder ondernemers. Daar moeten ze soms nog even aan herinnert worden, want in hun ijverigheid om zaken te reguleren en/of verbieden, lijken ze vaak juist tegen te willen werken. Het lijkt soms wel alsof ambtenaren wel even bepalen hoe u moet leven en werken. Zo is het dus niet, al hebben ze wel veel bevoegdheden in de zaken die al wel geregeld zijn.

U wilt iets vernieuwends, mag dat? Kijk vooral even of het niet mag. Als er nergens staat dat het niet mag, en u schaadt er geen anderen of het milieu mee, dan mag het totdat het alsnog verboden wordt.
Dat is de manier van leven waarmee een samenleving zich blijft vernieuwen en leefbaar blijft bij een stand van techniek zie zich blijft ontwikkelen.

We zien dat als beleggers bij de AFM. Vraag iets aan de AFM en het mag niet van ze… Direct willen ze zeggenschap en invloed op een nieuwe ontwikkeling. We zien dat richting Goldmoney.

De goudmarkt was sinds 1813 een ongereguleerde markt. Goldmoney verzon ruim tien jaar geleden iets heel vernieuwends. Gold Republic kopieerde vorig jaar deze opzet en ging naar de AFM voor een totaal overbodige vergunning.
De AFM werd wakker en realiseerde zich dat hier potentieel extra werk en zeggenschap lag. Er waren geen problemen in deze markt, maar nu er een onderneming was die vrijwillig toestemming vroeg, zag de AFM haar kans om haar invloed te vergroten. Gold Republic kreeg de vergunning en ik verdenk hen er nu van dat ze vervolgens zijn gaan ‘klagen’ over de ongereguleerde aanbieder en marktleider Goldmoney, die ook Nederlandse klanten had.

De AFM legt nu dus Goldmoney, de initiatiefnemer van deze goud en zilver verhandelmethode plat omdat ze hun nieuw verkregen macht willen uitoefenen. Het nadeel voor de consumenten is dat hun positie enorm verslechterd is. Gold Republic is een kopie van Goldmoney, maar wel een kopie met enkele zeer belangrijke verschillen die de kwaliteit in mijn ogen negatief beïnvloeden. De belangrijkse negatieve verandering is het feit dat Gold Republic in Nederland gevestigd is en uw  goud en zilver bij hen onder de invloedsfeer van de Nederlandse overheid blijft. Bij een verbod op het hebben van goud en zilver (er komt mogelijk al een meldingsplicht van aankoop van goud en zilver) kan de overheid heel makkelijk tegen Gold Republic zeggen dat ze hun goud en zilver ‘in het belang van het land’ moeten overdragen aan de staat. Daar heeft u het dus niet voor gekocht. Zo’n verhaal gaat niet op bij een buitenlands bedrijf. Die kunnen niet gedwongen worden hun goud en zilver af te dragen.

De AFM houdt nu echter het aanmelden van Nederlandse klanten bij het buitenlandse Goldmoney tegen. En omdat die Nederlanders toch goud en zilver willen hebben, kiezen ze nu voor Gold Republic. Die aanbieding is niet slecht, maar wel slechter dan die van Goldmoney. Vooral als u veiligheid voor de overheid zoekt.
Al met al zijn we er als particuliere beleggers pertinent niet beter van geworden. Dank je wel AFM… not.

Jammer genoeg heeft Goldmoney zich laten afbluffen door de AFM withemden. Immers, boven de 50.000 euro zijn alle financiële producten AFM-vrij. Goldmoney had dus haar systeem open kunnen houden voor Nederlanders, als die maar een storting deden van 50.000 euro of meer. Goldmoney heeft echter besloten de AFM extreem netjes en aardig te benaderen. In mijn ogen stom, want de AFM is een instantie zonder gevoel. De medewerkers daar ‘voelen’ het niet als Goldmoney of potentiële klanten tekort gedaan worden. Goldmoney is slechts een dossier en dat dossier wordt binnen de AFM simpelweg doorgeschoven naar de volgende jurist die in een echte praktijk geen werk kan vinden.
Dat gelazer met de AFM duurt dus al een half jaar en nog altijd zie ik geen voortgang. In mijn ogen is Goldmoney veel te gedwee. Ik ben het dus pertinent niet eens met hun reactie naar de AFM toe en heb hen dat laten weten. Juist omdat ze zo’n goed product hebben zouden ze zich er harder voor moeten maken. De AFM doet Nederlanders nu tekort, maar u hoeft als consument daar niet te klagen. De AFM is er niet voor u. Ze is er voor de Nederlandse overheid die het goud en zilver van u in Nederland wenst te houden. Zonder het expliciet te hebben verboden is de belangrijkste weg naar het buitenland voor fysiek goud en zilver nu effectief afgesloten.
Dat geeft te denken…

Zijn er andere wegen…
Ja, maar daar later over.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *