LADEN

Typ om te zoeken

Vervanging voor de huidige munt

Laatste Nieuws

Vervanging voor de huidige munt

In de discussie over geld hebben we het steeds over goud of papier. Goud is goed en papier is slecht… Er is echter ook elektronica. Plastic is het elektronische geld en dat is dus ook geld.
Onze creditcards, maar ook de bankpas is ook geld. Het is dan alleen de vraag, wat zit daar dan achter.
We stellen nu dat goud een veilige basis van geld kan zijn, maar zou bijvoorbeeld in Griekenland een eiland niet ook een prima basis voor geld zijn? 10.000 eenheden staat voor zoveel vierkante meter van dit eiland. Het is misschien een heel rare insteek, maar bijvoorbeeld een bosperceel met een jaarlijkse productie, zou dat geen onderpand voor geld kunnen zijn?

Kortom, er is meer dan alleen goud mogelijk. Er is dan ook enorm veel ‘waarde’ in de wereld, maar waarde is nog geen geld.

Die waarde is niet constant. Hout kan minder gevraagd worden, of er kan juist meer aanbod komen. Griekenland kan getroffen worden door een verwoestende aardbeving of een aanhoudende droogte. Er kan echter onder dat eiland ook ineens olie of gas gevonden worden. Allemaal zaken die de waarde zwaar beïnvloeden. Dat maakt het als onderpand voor geld gebruiken wel lastig en ingewikkeld. Het is echter wel op te lossen. Je kan die bezitting natuurlijk ook als onderpand op een lening gebruiken. Zo doen we dat nu ook, alleen gebruiken we dan bij te drukken euro’s als basiswaarde. Dat is niet handig. Liever heb je een onderliggende waarde niet niet vervalst of nagemaakt kan worden… en dan kom je toch weer bij edelmetalen uit. Edelmetalen die dan in de kluis blijven liggen, want het geld dat we gebruiken is dan nog gewoon papier en plastic. Het enige verschil is, er kan en mag geen geld bijgedrukt worden.

Geld bijdrukken zoals de FED en de ECB op aangeven van politici doen is immers valsemunterij.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *