LADEN

Typ om te zoeken

Vastgoed interessant?

Laatste Nieuws

Vastgoed interessant?

Naar aanleiding van een artikel in de Beursbox nieuwsbrief kwam gisteren de vraag of vastgoed nu misschien toch al interessant aan het worden is. Dit i.v.m. angst voor de waarde van de euro en angst voor een verder dalende beurs. Zoals ik al vaker schreef, in een crisis is het hebben van cash in de munt van het land waar de crisis huishoudt het slechtste wat je kunt doen. Anders gezegd, al het andere is beter…
Dat houdt in, euro en dollar moet je zo min mogelijk op de rekening hebben staan.

Dat houdt ook in dat vastgoed, bijvoorbeeld een huis zonder hypotheek, of misschien een tweede (vakantie)huis interessant is, al kan het ook in waarde dalen. In een crisis wordt alles minder waard, behalve misschien goud, maar zelfs goud stijgt niet netjes zonder verrassingen. Zo is goud in dollars gemeten nog steeds niet op de hoogste koers terug. Dat is een reden voor iedereen die goud niet ziet zitten om er dan maar in te hakken, terwijl goud in bijna alle andere valuta nu wel op recordhoogte staat. Daar wij in Euroland leven is goud dus nu op een hoogtepunt gekomen en bleek het een prima belegging.

Vastgoed kan ook zo’n prima belegging zijn. U moet er alleen wel rekening mee houden dat ook die waarde kan dalen. Wie nu echter naar de Ardennen rijdt en er tegen de laagste koersen in jaren een vakantiehuis koopt, die doet naar mijn idee goede zaken. Ik verwacht namelijk op de langere termijn duurdere reiskosten, waardoor verre bestemmingen zoals Zuid Frankrijk en Spanje, laat staan de ‘altijd vliegen’ locaties die nog verder liggen, minder populair gaan worden. De Ardennen is straks weer ouderwets exotisch genoeg om interessant te zijn. Verder is een huisje in de Ardennen net mooi genoeg om er echt even uit te zijn. Wie weet kunt u uw huisje af en toe ook nog verhuren aan familie en kennissen, zodat u de kosten ervoor al terug kan verdienen en het dus echt een prachtige investering wordt.
Commercieel vastgoed, dus kantoorpanden en winkelcentra zie ik op dit moment niet zitten. Hoewel de waarderingen al behoorlijk omlaag zijn, verwacht ik nog wel wat verrassingen in die hoek. Op een enorm negatieve dag zou dat interessant kunnen worden, maar zelf zie ik gewoon meer in een (vakantie) huisje in Noord Frankrijk, de Ardennen, of in Duitsland. Ach, misschien zelfs in Nederland, maar de prijzen zijn in Nederland nog niet omlaag. Het is dus als belegger bezien nog geen tijd om in Nederland te kopen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *