Nu de huizenmarkt behoorlijk aan het inkakken is, komt het moment dichterbij dat de panden waarop tophypotheken gevestigd zijn, niet meer waard zijn dan de waarde van de afgesloten hypotheek.
Stel dat zo’n eigenaar in de problemen komt en de hypotheek niet meer betaalt, dan komt vervolgens de bank in de problemen. Immers levert het huis veel te weinig op.
Ik vond in artikel 44 van één van mijn hypotheken de volgende (vrij vertaalde) bepaling:
“Als het huis minder waard wordt, kan de bank het rentepercentage aanpassen, of gedeeltelijke aflossing van de hypotheek eisen. De bank kan daartoe een taxatie laten plaatsvinden die de eigenaar van het huis overigens moet betalen!”
Zou dus de markt officieel nog verder dalen, dan worden banken min of meer verplicht hun hypotheekgevers (de eigenaren) te sommeren een deel van de schuld af te lossen, of ter compensatie van de toegenomen risico’s (veel) meer rente te gaan betalen. Niet veel mensen zullen dat echter kunnen. Zodra een bank daar dus mee gaat beginnen komt, net zoals we dat in Amerika zagen, de zaak aan het rollen en gaat heel de huizenmarkt in één grote en niet te stoppen beweging het ravijn in. Immers houdt het niet kunnen betalen in dat het huis verlaten moet worden. Vervolgens executieverkoop, en een totale verpesting van de lokale huizenmarkt. Wie koopt er namelijk nog tegen de volle prijs een huis, als je tegen afbraakkoersen op de veiling huizen kunt oppakken?
Zeg niet dat banken dat niet zullen doen, want ze hebben het niet voor niets in de voorwaarden opgenomen. U heeft er voor getekend!
Ik heb al vaker aangegeven, zo snel mogelijk aflossen en van die &^%%^*bank af zijn is de beste oplossing.