LADEN

Typ om te zoeken

Twijfel over economisch herstel

Laatste Nieuws

Twijfel over economisch herstel

In Europa is er twijfel over het economische herstel ontstaan. Op basis daarvan verloren we gisteren ineens 3%. Vreemd blijft dat, dat sentiment. Immers, er waren geen nieuwe feiten. Het was puur het feit dat we dezelfde feiten ineens anders interpreteren. We zagen gisteren letterlijk alles in koers dalen.
Olie daalde doordat men ineens verwacht dat de economische krimp de hoeveelheid benodigde olie gaat beïnvloeden. De koers van een vat olie verloor daarop een drie dollar en daarop begonnen de aandelen waarde te verliezen. Het gekke is juist dat de lagere olieprijs gunstig voor de economie en zeker voor de portemonnee van de consumenten is. (Tenminste, als de oliemaatschappijen deze lagere prijs gaan doorberekenen aan de consumenten, iets dat ze amper doen).
We zagen recent op een olieprijs van $73 al prijzen aan de pomp die we een jaar geleden pas op $130 per vat zagen. De oliemaatschappijen berekenen de prijzen dus wel heel slecht door. Onze eigen schuld, u zag in de Beursbox nieuwsbrief van vandaag al het stukje over het distributiekanaal. Wij zijn als consumenten met handen en voeten geboden aan de oliemaatschappijen. Nu ze hun extreme winsten in gevaar zien komen, gaan ze ons uitknijpen. Dat zien we dus nu gebeuren. We leggen ons daar bij neer, want we hebben simpelweg geen alternatief.
Die toegenomen twijfel over de economische groei is zo gek niet. In de economische cyclische beweging is het nu onderhand tijd voor de werknemers om de pijn te gaan voelen. Nu gaat het knijpen op de banenmarkt, nu zien we ontslagen en faillissementen ontstaan. De crisis komt nu naar huis.
De meeste fondsbeheerders en particuliere beleggers zijn werknemers en daar is nu twijfel ontstaan. Hoe zeker is de eigen baan en hoe kan de beurs nu stijgen als mijn baan in gevaar is…
Ze zullen nog verbaasd zijn, want de beurs zal stijgen terwijl de crisis in haar laatste fase terecht gaat komen en vooral de man in de straat zal raken. Zover is het nog niet. De crisis begint nu pas thuis te komen. Dat feit gaat nog wel even duren. De bear market rally is nog niet gebroken, maar wankelt wel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *