LADEN

Typ om te zoeken

Turkije

Laatste Nieuws

Turkije

Nu dat China niet meer ondergewaardeerd genoemd kan worden, kijken beleggers ook naar andere landen met kansen. BRIC kent iedereen zo ongeveer wel, maar de daarop volgende groep komt nu ook steeds meer in beeld. In mijn "TrendMethodische Aanpak" is dat terug te herkennen als het verschuiven naar steeds speculatievere posities naar mate de trend zich langer voortzet.
Dat werkt in aandelen zo, maar op dit moment zien we dat ook zelfs in beleggen in landen. Turkije is zo’n land waar het risico een stuk hoger is.
Het land kent een structureel begrotingstekort, maar kent ook een binnenlandse oorlog.
Koerdistan is een flink probleem omdat de Turken honderd jaar geleden verzuimd hebben om het Koerdische volk ook ‘in oorlogshandelingen’ uit te moorden, zoals dat wel met de Armeniërs is gebeurd. Koerdistan is rijk aan water en rijk aan andere grondstoffen, maar is ondertussen wel het armste deel van het huidige Turkije.

Koerdistan is nooit een echt land geweest omdat de Koerden nooit een echt land nodig hadden. De Westerse mogelijkheden begonnen in de regio lijnen te trekken en trokken die dwars door wat in feite Koerdistan had kunnen worden als de Westerse landen rekening gehouden hadden met de bevolking die daar leefde. Turkije zal voor het Koerdische probleem uiteindelijk een politieke oplossing moeten zoeken. Het is vrijwel zeker dat er nooit een vrij Koerdistan zal komen. Dat zullen de Koerden moeten inzien. Waar ze wel recht op hebben is een eerlijke verdeling van de rijkdom. In de hoofdstad Ankara is volgens mij al 25% van de bevolking van Koerdische afkomst. Die Koerden zijn vanwege pure armoede verhuisd. Het is de manier waarop Turkije al tientallen jaren het ‘Koerdische probleem’ oplost. Ze laat de regio simpelweg verhongeren. Daar Koerdistan zich ook over het noorden van Irak uitspreid, is het niet zo gek dat Koerden vanuit dat land aanvallen uitvoeren. Het is ook niet zo gek dat Turkije zich daar tegen verzet. In feite hebben ze beide het recht. Dat ze er vervolgens beide niets mee opschieten, is dan ook een feit, maar als de wapens spreken, worden hersenen niet meer gebruikt.

Een deel van de rijkdom in Koerdistan laten, zou al veel helpen. Zolang Turkije daar niet toe bereid is, en feitelijk al tientallen jaren een verkapte gedwongen volksverhuizing uitvoert, zal het probleem blijven bestaan. We zijn nu honderd jaar verder en nog altijd voelt iedere Koerd zich Koerd en iedere Turk zich Turk. Dat is over honderd jaar niet anders als de oneerlijkheid blijft bestaan.

De oplossing ligt in Ankara. Daar wonen overigens meer Koerden dan waar dan ook. De Turkse regering doet er goed aan haar oude beleid te wijzigen. Als ze blijven doorgaan met wat ze nu doen, dan blijven ze krijgen wat ze nu krijgen. Het is duidelijk dat de huidige weg van uithongering van Koerdistan niet de juiste weg is. Het wordt tijd dat ze dat onderhand eens inzien. Beleggers moeten uitkijken met beleggingen in Turkije. De Koerdische kwestie is nog lang niet opgelost en de relatie met Amerika en Europa verslechterd.
De beurs gaat nu wel omhoog, maar waar is dat niet het geval? Zonder de Koerdische kwestie was het een heel ander verhaal geweest en was ik zonder meer positief geweest. Ook moet het begrotingstekort aangepakt worden. Het maakt Turkije zeer kwetsbaar voor valuta speculanten. Een belegging in Turkije is daarom in mijn ogen nog altijd zeer speculatief en ik vrees dat winsten snel kunnen omslaan in verliezen, mede door enorme valuta speculaties waarvoor het land zich kwetsbaar maakt. Pas dus op.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *