LADEN

Typ om te zoeken

The times they are changing

Laatste Nieuws

The times they are changing

Een zwaar ondergewaardeerd (dubbel)boek is de Socionomics bundel die door Robert Prechter geschreven is. Het tweeluik bestaat uit het boek “Pioniering Studies in Socionomics” en het boek “The Wave Principle of Human Social Behavior”.
Waar wil Prechter heen met zijn bundel?
In zijn ogen is het zo dat ons gezamenlijke ‘gevoel’ de samenleving en de gebeurtenissen in de samenleving vorm geeft. Een aanslag komt niet uit het niets, maar deze wordt ontwikkeld tot de uitbarsting komt. Zo ook met een oorlog. Mensen worden niet depressief van depressieve muziek, ze kiezen zelf die muziek en maken het populair. De populariteit van bepaalde popgroepen is dus door het sentiment bepaald. Alleen popgroepen die meeveranderen zijn blijvertjes. (Beatles, Stones)
Mode, muziek, films, je kan er aan zien in welk stadium we ons als samenleving bevinden en als gevolg daarvan kan je voorspellingen doen waar het heengaat.
We kennen de toekomst misschien niet tot in detail, maar we weten wel hoe de golven bewegen.

Maar waar zitten we dan nu als samenleving?
– Als eerste is duidelijk dat de samenleving overal roept om meer restrictie. Mooi voorbeeld was de tent die afgelopen weekend in Overijssel weggeblazen werd. Eerst riep het journaal om regels, toen riepen de tentenverhuurders er om. Pas later kwam er wat tegengas, maar de verwachting is toch wel dat net als de brand in Volendam zo’n toevallige gebeurtenis een enorme schaduw vooruit kan werpen. Op dit moment willen we grosso modo allemaal meer regels, meer vastigheid vanuit de overheid of wet. Je kan dan immers ook altijd iemand de schuld geven. Berusten in “the act of God” doen we niet meer. Als er iets misgaat, dan moet er iemand verantwoordelijk zijn. We zoeken veiligheid in regels en in autoriteit.

We zien het ook terug in de goudmarkt. Ik kan dan wel tegen de uitbreiding van de zeggenschap van de AFM zijn, maar de sector zelf heeft om de AFM inbreng gevraagd. Via die weg kon men direct een aantal goedkopere buitenlandse aanbieders uit de markt werken. 200 jaar was er geen expliciet toezicht op die sector, nu ineens mag bijna niets meer. Een paar jaar geleden zouden ze die AFM route nooit bedacht hebben. Nu was het ineens ‘niet erg’ meer. Iedere goudtransactie van een bepaalde omvang moet nu gemeld worden en bij echt grote transacties moet zelfs het paspoort van de koper gekopieerd worden.

Waar gaat het heen?

Dat is wat mij betreft zonneklaar. Naar heel veel onrust en mogelijk zelfs een enorme oorlog.
De samenleving loopt op verschillende plekken in de wereld tegen haar grenzen aan. Griekenland, Spanje, Italië, IJsland, Ierland, Portugal, Nigeria, Egypte, Mali, Jemen, Zimbabwe allemaal landen die op het punt staan tot ontbranding te komen. De olie wordt heter en heter opgestookt. In Syrië kookt het al, maar ook Irak en Iran worden gevaarlijk warm.
Ondertussen viel het onderzoekers recent op dat popmuziek trager en triester wordt. Het einde van popmuziek was hun conclusie. Het boek van Prechter laat echter zien dat het niet de eerste keer is. Het zijn allemaal tekenen van een samenleving die zichzelf naar een negatieve piek toe werkt. Gaan we terug in de tijd dan zagen we dat in 1970 precies hetzelfde gebeurde. In 1974 was de crisis compleet. In Amerika werd toen ook maximaal 55 mph autorijden nationaal ingevoerd. Voor de vrijheidslioevende Amerikanen een draak van een regeling die in een andere tijed pertinent niet mogelijk was geweest.
Ook de films worden negatiever. Dark Knight was helemaal het toppunt omdat daar ook nog eens iemand op de openingsavond een bloedbad aanricht. De positieve Science Fiction serie is al enkele jaren van de TV verdwenen. Star Trek bijvoorbeeld is al een paar jaar verdwenen. Het is geen toeval, het is social behavior, het is in de mens ingebakken. Het zijn golfbewegingen en het is allemaal niet nieuw. Het duurde indertijd na de dip van 1970 tot 1981 voor de omslag weer kwam. We zagen het toen in de fitness rage. Mensen trokken zich letterlijk uit de depressie en wilden weer fit en fris zijn.
Voor beleggers is het belangrijk je te realiseren waar we zitten. Wapenbedrijven, beveiliging het gaat allemaal gouden tijden tegemoet. We zijn ons nu aan het toewerken naar het dieptepunt. Het sentiment gaat nog negatiever worden. De haat zal toenemen. Ik wacht met smart op tekenen van de omkering, maar helaas zie ik die nog vrijwel nergens. De enige hoop die ik nog hoor is dat ene zomerliedje dat zo lang op nummer 1 staat. Ondanks de tragere en trieste popmuziek is het dan wel weer zo dat die ene zwaluw er ook is… Maar ja, één zwaluw…
De boekenbundel Socionomics is al een paar jaar oud, u vindt er hier meer informatie over. https://www.beursbox.nl/files/html/socionomics.html

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *