LADEN

Typ om te zoeken

Tekort aan grondstoffen: China

Laatste Nieuws

Tekort aan grondstoffen: China

Niet alle lezers zijn er even overtuigd van dat de wereld heel snel door meer grondstoffen heen raakt dan alleen olie. Ook koper, cement en zelfs kolen, waarvan gezegd wordt dat er nog voor honderden jaren voorraad is, worden in een steeds sneller tempo en in steeds grotere hoeveelheden gevraagd. Hoe komt dat zo? De belangrijkste reden is het feit dat letterlijk honderden miljoenen Chinezen van het platteland verhuizen naar de stad. Op het platteland leefden ze van het land, zonder veel spullen van buiten. In de stad hebben ze van alles nodig dat van ver moet komen. Denk alleen al aan het beton en het koperwerk van hun flatje. D electriciteit, de tv en onoverkomelijke koelkast. Ook gaan dan steeds meer mensen reizen, want ze zullen toch af en toe de familie willen zien.
Welke plannen liggen er:
– Er komen letterlijk enkele tientallen miljoenen steden bij. Wij in de Benelux kunnen het ons niet indenken, maar steden als Hasselt(B) en Zwolle worden in China in enkele jaren tijd zoveel groter dat er slechtes in een periode van een paar jaar ineens meer dan een miljoen mensen wonen. Dat overkomt tientallen en mogelijk zelfs honderden steden. Dat beeld is al enkele jaren gaande.
China wil daarom 100 nieuwe grote vliegvelden aanleggen. Er is nu al 50.000 kilometer aan snelwegen bijgekomen. Er wordt een snelle treinverbinding gemaakt tussen Beijing en Shanghai, een afstand van meer dan 1100 kilometer.  
Ook wil China enorm investeren in hoogspanningsdraden richting het platteland en watervoorziening in het hele land. Verder moeten de wegen buiten de steden fors aangepakt worden. Ook de vuilverwerking is dringend aan een upgrade toe.
Uiteraard zal dit bepaalde bedrijven enorm stimuleren, maar het houdt ook in dat de energieconsumptie enorm zal toenemen. Allemaal zaken die we als beleggers moeten volgen, maar die me als mens verontrusten. De vraag vanuit China zal zo massaal zijn, dat het echt de vraag is hoe lang de wereld al die grondstoffen in die hoeveelheden kan blijven produceren.
Lees meer hierover in een Engelstalig artikel dat op het forum geplaatst is: http://forum.beursbox.nl/2009/05/19/china-in-depth/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *