LADEN

Typ om te zoeken

Steun niveau’s, onzin of werkelijkheid?

Laatste Nieuws

Steun niveau’s, onzin of werkelijkheid?

Veel analisten hebben het regelmatig over steunniveaus op bepaalde punten in de markt. Is dat nu ergens op gebaseerd, of is dit een trucje van de banken om ons meer te laten handelen? Daar u mij ook wel eens over de steun en weerstandlijnen hoort, is het niet iets dat alleen bankanalisten gebruiken. Ook ik heb ervaren dat er steun en weerstand niveaus bestaan.
Ik ben ooit gaan zoeken waarom en kon deze toen vinden in een heel logische hoek, namelijk die van angst en hebzucht.
Stel even, een aandeel heeft het een tijd goed gedaan, en steeg iedere maand 10% en dat een jaar lang.
De realiteit is dan, dat de meeste beleggers pas door de banken in maand 10 tot en met 12 in deze aandelen gebracht worden. Analisten schrijven zeer lovende rapporten, want kijk eens wat een degelijkheid en wat een winst!
Voor de meeste beleggers wordt het een bittere teleurstelling, want van maand 12 daalt het aandeel ineens 50%. De directie en de winst konden niet aan de zeer hoge verwachtingen voldoen. De koers daalde van 100 euro naar 50.
Wat denkt u dat er gaat gebeuren als dan na die daling het aandeel weer stijgt en dicht bij de hoogste koers van 100 gaat komen?
Ik zal het u zeggen, dan nemen die aandeelhouders die ooit op koersen tussen de 80 en 100 zijn ingestapt de (kleine) winst.
Ze trappen namelijk niet twee keer in die val waarbij ze net boven de koers waarop ze kochten ineens geconfronteerd werden met een enorm verlies. Ze verkopen dus massaal. Met hun verkopen zal het aandeel die 100 misschien net raken en dan duikt het weer omlaag. Als het weer naar 50 zou dalen, dan ‘weten’ beleggers dat daar de vorige keer steun was en de eerste beginnen weer te kopen net boven dat punt. De ‘steun’ is geboren. Men ‘weet’ ook dat rond de 100 een weerstand ligt, vanwege de vorige winstnemingen. De weerstand is ook geboren.
Als u nu ook in de gaten houdt waar de hoge volumes gemaakt zijn, dan weet u ook hoe zwaar bepaalde steunen en weerstanden kunnen zijn. Daarom zijn de gemaakte niveaus rond oud en nieuw vaak niet zo belangrijk. Immers zijn er dan slechts heel weinig mensen op de beurs actief. Zo’n weerstand kan soms veel korter van belang zijn dan een weerstand die in ontstaan tijdens heel zware omzetten.
Veelal zien we dat belangrijkste weerstanden soms wel vier tot vijf keer te sterk kunnen zijn. Pas daarna zijn de ‘oude’ beleggers uit het aandeel en vervalt die weerstand en dan wordt ze vaak steun. er is berekend dat er uiteindelijk een 80% kans is dat een steun of weerstand inderdaad behouden blijft. Het is dus vaak goed om voorzichtig rond die momenten te zijn.
Dit alles is moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen. Het is namelijk vooral angst en hebzucht. Naast het feit dat je die niet ergens ziet staan of liggen, is het ook nog zo dat we niet willen toegeven dat die emoties ook heel intelligente mensen drijven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *