LADEN

Typ om te zoeken

Schulden zijn toch positief bij (hyper)inflatie?

Laatste Nieuws

Schulden zijn toch positief bij (hyper)inflatie?

In de tijd van de Weimar republiek (1923) dook Duitsland de hyperinflatie in. In heb zelf nog enkele Duitse bankbiljetten van vele miljoenen marken die laten zien hoe hard de waarde van geld toen onderuit ging.
Wie werden niet geraakt of profiteerden zelfs? Mensen met schulden en mensen die goud en zilver hadden. Wie waren slachtoffer? Heel de middenklasse die braaf aan het sparen was geweest.

Stel dat de huidige geldcreatie ook tot hyperinflatie gaat leiden, moet je dan geen enorme schulden hebben?
De theorie zegt van wel en de praktijk van Weimar zegt het ook. In de tijd van Weimar waren er echter maar weinig mensen met grote schulden. Men was over het algemeen misschien niet rijk, maar als men wat bezat, dan was het vaak ook echt van hen zelf en niet via een hypotheek eigenlijk van de bank.
Weimar is dus geen voorbeeld voor nu. Immers leeft nu de meerderheid van de bevolking op schulden. Het is letterlijk zo dat de meeste mensen meer schuld dan vermogen hebben.
Zou er nu hyperinflatie plaats gaan vinden, dan zullen vooral mensen die een vast inkomen hebben slachtoffer worden. Ja, je kan dan je hypotheek misschien wel aflossen met waardeloos geld, als je tenminste wel te eten hebt. Met een loon van 3000 euro en een kop koffie die dat ook kost, vraag ik me af met welk geld u dan dacht af te lossen. U zal al uw geld nodig hebben om aan eten te komen. Je huisschuld aflossen en de dag erna sterven van de honger is immers ook niet echt een zinvolle bezigheid.
Daarnaast zullen banken het ons niet toestaan om ze waardeloos geld te geven in ruil voor wat in feite nu hun eigendom is, namelijk het huis onder hypotheek. De banken bezitten Europa. Als hyperinflatie komt zullen de banken via de politici die voor hen werken er wel voor zorgen dat aflossen alleen nog maar mag in bijvoorbeeld goud of zilver of een nieuwe, door hen gecreëerde munt die heel duur gekocht kan worden.

Ik blijf erbij dat u veiliger af bent zonder grote schulden. Ik weet dat is niet makkelijk en het gaat niet van vandaag op morgen, maar werk er naar toe dat u uw schulden zo laag mogelijk maakt.
Ik heb zelf nog altijd een kleine hypotheek op mijn nieuwe huis. Heel bewust, want ik wilde mijn zilver niet verkopen. Zodra zilver een keer in prijs omhoog schiet, is er de kans dat ik in één keer die hypotheek aflos en dan met een lach de boete er ook nog bij betaal.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *