De verschillende huidioge economische en politieke feiten konden haast niet slechter uitpakken voor Rusland.
Allereerst is er vooral de zelf opgelegde sanctie naar Europese bedrijven als reactie op de halfslachtige sancties van de EU. Hiermee heeft Rusland zichzelf geen plezier gedaan, want de sancties van de EU stelden in feite weinig voor en waren slechts gericht op enkele extreem rijke Russen en minder op het land zelf.
De reactie van Rusland, dat bleek pas de echte straf te zijn en die heeft Rusland zichzelf opgelegd.
Door de 40% daling van de roebel maakt het echter niet zo veel uit. Immers zouden die Europese producten nu door de 40% prijsstijging voor de Russen toch al veel minder geïmporteerd worden.
Maar dan komt er ook nog eens een forse daling van de olieprijs bij. De inkomsten van Rusland nemen daardoor fors af. Olie-export is goed voor meer dan 50% van de Russische uitvoer. Dat terwijl de kosten van de Russische staat enorm zijn toegenomen omdat Putin zijn leger, marine en luchtmacht nu dure spelletjes laat spelen met de NAVO. Dat jaagt de kosten op en dat zijn kosten die de Russen zich nu eigenlijk niet kunnen veroorloven.
Gelukkig voor Rusland hebben ze wel flinke reserves, waaronder een in de laatste jaren fors uitgebouwde goudvoorraad.
Dat is ook het voordeel van sparen, al is al dat goud wel ‘dood’ geld. Geld dat ze nu zullen moeten inzetten, wil de Russische economie niet tot stilstand komen en aldus de ambities van Putin in de kiem smoren.
Een volle oorlog in de Oekraïne kan wel eens als de gewenste uitvlucht gezien worden. Immers, liever een buitenlandse vijand, dan een bevolking die de crisis niet langer pikt.
Economisch gezien is een oorlog in de Oekraïne natuurlijk waanzin. Immers is zoiets enorm duur. Maar Putin loopt door de crisis de kans zijn machtsbasis te verliezen. En in zijn ogen is dat ongetwijfeld erger dan de enorme kosten en het leed van een oorlog.
Hoe heftiger de economische crisis in Rusland wordt, des te groter de kans op het uitbreken van het conflict in de Oekraïne.
Het kan dus wel eens een hete winter gaan worden.
Russen moeten vanaf 1 januari gaan aangeven welke bezittingen ze in het buitenland aanhouden. Tot mijn verbazing was dat tot op heden niet in een Russische belastingwet vastgelegd. Heel wat kapitaal is dus vanuit Rusland naar Cyprus en vooral ook Londen gebracht. De rijke Russen wisten zo onder het betalen van belastingen uit te komen. Putin wil daarnaast ook het uitvoeren van kapitaal gaan beperken. Logische stap, maar op de lange termijn niet in het belang van Rusland. Goede en eerlijke belastingwetten zouden waarschijnlijk beter zijn. Het feit dat er geen belasting geheven werd over bezittingen in het buitenland was een omissie die ongetwijfeld is voortgekomen uit het feit dat de rijken de wetten geschreven hebben na het aftaaien van de communisten. Onder de communisten was het voor de gewone Rus onmogelijk om kapitaal buiten de Russische invloedssfeer aan te houden.