LADEN

Typ om te zoeken

PostNL goedkoop?

Laatste Nieuws

PostNL goedkoop?

Zo op het oog lijkt PostNL een extreem goedkoop bedrijf te zijn.
De K/W ligt onder de 5 en dat is dus bijzonder laag gewaardeerd. Hoewel het niet in alle sectoren goed loopt, is het nog altijd een winstgevend bedrijf. Waarom dan toch het vraagteken?

 

Er zijn twee redenen voor.

PostNL heeft een belang van 30% in TNT Express. Dat belang is door de koersdaling van het aandeel TNT Express in waarde gehalveerd. Zoiets doet dus pijn, want we praten hier over een afwaardering van bijna 750 miljoen euro.
Als je dat van je eigen vermogen afhaalt, dan slaat zoiets een gat. bij PostNL betkend het dat het eigen vermogen met grofweg 80% afgenomen is.
Oeps.

Daarbij is er nog een ander punt. Dat punt is het pensioenfonds. De postbezorgers waren vroeger ambtenaren, met alle rechten van ambtenaren. In de loop van de tijd werden heel veel rechten opgebouwd. Heel wat postbodes van welleer wonen nu in het buitengebied. Ze werkten halve dagen voor de PTT en klusten ‘s middags bij. Hun loon was enorm. De opgebouwde pensioenen waren dat ook. Juist daar wringt nu de schoen. Het pensioenfonds is verhoudingsgewijs enorm en een afwaardering daar laat zich extreem hard in de huidige (kleine) onderneming voelen. Ook pensioenfondsen (breek me de bek niet open) hebben het nu zwaar in dit economische klimaat. Hun beleggingen doen het niet goed en de onderneming zou wel eens in moeten springen om eventuele boekhoudkundige tekorten aan te moeten vullen. Voor een onderneming met nog slecht 200 miljoen eigen vermogen en een pensioenfonds dat 5 miljard groot is, een enorme taak.
Is PostNL dus goedkoop nu het een K/W van slechts 5 heeft? Ik vrees van niet. Als de problemen in het pensioenfonds niet worden opgelost kan het de onderneming uiteindelijk zelfs de kop kosten.

Dividend kunnen beleggers in PostNL voorlopig dus wel vergeten. Ook dat maakt het aandeel ineens een stuk duurder.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *