LADEN

Typ om te zoeken

Pensioenfondsen ver beneden de maat

Laatste Nieuws

Pensioenfondsen ver beneden de maat

Ook de AFM is ‘eindelijk’ van mening dat de taak van pensioenfondsen door hen niet serieus genomen wordt. Er is te weinig kennis en men beheert het in bewaring gegeven geld simpelweg slecht en de kosten van beheer houden ze niet in de hand.
Helaas heeft ook de AFM daar schuld aan, want te lang heeft de AFM verkeerde signalen afgegeven.
Nog niet eens zo lang geleden is zelfs via de rechter afgedwongen dat één van de weinig pensioenfondsen die zelf een enorm goede investering in edelmetalen had gedaan haar positie weer moest afbouwen.
Ineens vond de AFM dat ze een betere beheerder was dan het pensioenfonds zelf!

We moeten ons afvragen of het pensioenfondsenstelsel zoals we dat kennen nog wel een toekomst heeft. Beheerders die kennis van zaken hebben, gaan niet voor een gewoon loon bij een pensioenfonds werken. Daarbij worden de huidige beheerders van de pensioenfondsen door partijen die wel geld als water hebben gepaaid om er het geld van het pensioenfonds onder te brengen. (Ik schrijf ‘gepaaid’, maar ik sluit “omgekocht” niet uit. Er wordt veel geld verdiend door de partijen die het beheer overnemen. Daarbij valt het magere loon van de officiële pensioenfondsbeheerders in het niet. Deze mensen zijn hierdoor makkelijk ‘te paaien’.

Het overnemen van het beheer door beleggingsfondsen en hedgefondsen gebeurd uiteraard tegen de commerciële kosten, maar de pensioenfondsbeheerder voelt dat zelf niet. Deze kan trots naar de directie van het pensioenfonds verklaren dat het geld onder beheer is bij de ‘besten’ ter wereld. Alleen jammer dat hij daarmee in feite wel tegelijk aangeeft dat we het pensioenfonds zelf niet meer nodig hebben. Ook de pensioenfondsbeheerder zelf is niet meer nodig als het geld toch in beheer bij derden wordt gegeven.

De vraag roept zich op of de klant eigenlijk niet beter zelf de gelden kan gaan beheren. Maak er maar een commercieel product van. Zelfstandigen moeten het ook zelf regelen. Bij werknemers kan je er nog altijd eventueel een verplichting aan hangen dat het te reserveren geld bij een vergunningplichtige marktpartij moet worden ondergebracht, waarbij de werkgever het geld overmaakt en de werknemer alleen kan bepalen bij wie het wordt ondergebracht. Ik realiseer me namelijk dat de overheid haar paternalistische instelling niet snel zal loslaten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *