LADEN

Typ om te zoeken

Peak Oil

Laatste Nieuws

Peak Oil

Een Iraanse minister gaf het deze week al aan: ‘er is nog zat olie in de wereld’.
De huidige hoge prijs voor olie is dan ook niet zo zeer het geval omdat we NU olie te kort hebben, ze is er vooral omdat we bang zijn om over enkele jaren een tekort te hebben.

De voornaamste reden dat olie zo duur is, is het feit dat oliemaatschappijen nu overal rechten en productie opkopen en er dus steeds minder ‘vrije’ energie is. Vooral Chinese maatschappijen sluiten langlopende contracten af en jagen daarmee de prijzen omhoog.
Peak Oil is het moment waarop we de maximale productiecapaciteit gehaald hebben. Zoals het er nu uitziet ligt dat moment al achter ons. De winning van ‘gewone’ olie is namelijk sinds 2006 aan het dalen. We merken er nog niets van, omdat tegelijkertijd de productie van alternatieve energiebronnen enorm is toegenomen. Denkt u aan biobrandstoffen, zonne-energie, windenergie en ook nucleaire energie.
Dank zij de hoge olieprijs kunnen nu ook wingebieden zoals de teerzanden in Canada winstgevend gewonnen worden. Zouden we die hoge olieprijs niet hebben, dan hadden we nu Peak Oil wel degelijk gevoeld. De hoge olieprijs is dus geen hype, ze is terecht. Het is slechts de vraag of het $90 of $150 per vat moet zijn, maar de tijd van $20 en minder per vat is echt voorgoed over.
Nog altijd zijn er analisten die Peak Oil ontkennen. Ze laten zich foppen door het feit dat er nog nooit zoveel energie beschikbaar was, uit zoveel bronnen. Peak Oil houdt in, een piek in de olieproductie. Het wordt niet mooier dan nu. We zitten op dit moment op een uniek moment in de geschiedenis. Dat unieke moment kan nog wel even duren, maar de aankomende veertig jaar zullen we dramatische veranderingen in de energie markt gaan zien. De productie van olie zal steeds verder afnemen en vervangen worden door alternatieve energiebronnen. We zien in Europa en in Amerika al dat de productie van gas bijvoorbeeld veel belangrijker wordt. In de BeursAccent portefeuille is één van die gasproducenten nu bijna 100% in waarde gestegen.
www.beursaccent.nl

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *