LADEN

Typ om te zoeken

Pandbrieven, wat zijn dat eigenlijk?

Laatste Nieuws

Pandbrieven, wat zijn dat eigenlijk?

U weet het nog niet, maar u gaat de komende tijd doodgegooid worden met een nieuw product, de pandbrief.
Banken hebben iets nieuws ontdekt en omdat het zo interessant voor ze is, zullen ze ook particulieren de kans geven om er in te beleggen…
U zou al moeten weten wat dat inhoudt, want als een bank het zo interessant vindt dat ze zelfs particulieren er in wil jagen, dan moet het toch wel een gigantisch mooi bedrog zijn.
Ik ben dus niet zo maar een voorstander van de pandbrief, dat begrijpt u hier al uit.
De pandbrief is een verpakking. Eigenlijk is het een verherverpakking.
Een pandbrief heeft ook een Engelse naam, namelijk de Covered Bond.
Een obligatie uitgegeven door een bank, met een zekerheid er onder gesteld.
Bij voorbeeld de zekerheid van een hypothecair krediet.
U heeft als houder van de Covered Bond voorrang als de bank in gebreke blijft… Voorrang houdt totaal niet in dat u DUS ook gedekt bent. U heeft ten opzichte van andere eisers een voorrang, maar u staat nog altijd in de rij en de overheid en belastingen staan altijd voor u in de rij. De curator ook.
Fijn dus die voorrang, maar ze zegt weinig.
Hoe gaat ze die pandbrieven in België nu interessanter maken? Belfius gaat nu pandbrieven uitbrengen met een 130% dekking via de hypotheken. Het onderpand mag dus wat waarde verliezen voor het pijn gaat doen.
Ook dat is totaal geen zekerheid, want wat is het onderliggende onroerend goed straks nog waard?
Nu moet u weten, Belfius heeft als onderneming een A status. Echter de pandbrieven krijgen door hun ‘prachtige’ dekking een AAA status. Ook dat kunstje heb ik al eens eerder gezien.
Waarom geeft bijvoorbeeld Belfius pandbrieven uit? Heel simpel, omdat het mag…
En omdat het voor Belfius interessant is omdat ze hen minder rente kosten, ze krijgen meer geld los van marktpartijen en ze kunnen hun financieringsbronnen diversifiëren.
Oftewel in klare taal, ze kunnen marktpartijen een oor aannaaien met lage vergoedingen, vage beloftes en ze kunnen er veel tegelijk in de maling nemen.
Belfius zal nu eerst komen met pandbrieven van 100.000 euro per stuk, maar reken er op dat ze naar manieren zoeken om ook u als kleinere belegger van uw geld los te weken. Op dit moment ligt het beoogde rendement tussen de 1% en 2,3% per jaar!
Uw pensioenfonds in België gaat er vrijwel zeker in stappen… Zo’n prachtig rendement (not) kunnen ze natuurlijk niet laten lopen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *