LADEN

Typ om te zoeken

Over falend toezicht gesproken

Laatste Nieuws

Over falend toezicht gesproken

Over falend toezicht zijdens de autoriteit voor en tijdens de bankencrisis is al veel geschreven. Daar magen we nu een paragraaf aan toevoegen.
New York kent een nieuwe general prosecutor, ene Eric Schneider. Iemand die naar verluidt onbevangen is en zijn mening heeft over participanten ten tijde van de crises.

Klein probleempje. Immers sloot Goldman een deal met de SEC inzake het gewraakte Abacus fonds met synthetische CDO’s. De SEC besloot deze deal met kennisgeving en volle openheid van zaken aan de autoriteiten, zijnde FED, FBI etc. te geven.
Dat materiaal kan en mag vervolgens niet meer in een strafrechtelijk onderzoek worden betrokken. Eric Schneider moet als wetshandhaver derhalve met iets nieuws op de proppen komen wil hij een zaak entameren.

 

Falend toezicht van de SEC, waarna je als toezichthouder met mogelijk de grootste boef in de crisis een deal sluit a raison van USD 500 miljoen. Is de boef vervolgens gevrijwaard en blijf je als toezichthouder ook buiten de sterke arm van justitie. Het bedrag lijkt wisselgeld en acht je op het gemeenschappelijk belang van de deal, dan rijst de vraag of er ook niet een accomoderende betalingsregeling is gesloten. Enkele tientjes per week zal het niet zijn.

Het 600+ pagina tellende rapport van de Senaatscommissie over de crisis is ter hand gesteld van Justitie die er, zoals uiteengezet, juridisch mogelijk niets meer mee kunnen.
“Gelukkig” lijkt een top-bankier bereid om op een druilerige zaterdagmiddag op een kamermeisje te springen en… Maar dat terzijde of misschien ook juist niet. Het kon wel eens zeer gelegen zijn gekomen en hield dit ondewerp heerlijk uit de wereldpers.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *