LADEN

Typ om te zoeken

Op margin beleggen

Laatste Nieuws

Op margin beleggen

Eén manier om met een soort hefboom te beleggen, is om te lenen op basis van uw bezit. Stel, u heeft kwaliteitsaandelen in portefeuille. Die geven vaak tot wel 70% aan waarde de mogelijkheid om geld bij te lenen. Geld dat u weer kunt gebruiken om nog meer aandelen te kopen! Zolang de waardestijging van die aandelen maar hoger is dan de rente die u moet betalen, zit u goed. U kunt met maximaal 170% van uw vermogen beleggen! Dat kan hard gaan!
Toch is juist het beleggen op margin de reden dat zoveel beleggers bij de eerstkomende beurscorrectie uit de markt gedrukt worden.
Het probleem is namelijk dat uw kwaliteitsaandelen dan mogelijk ook in waarde dalen en daarmee neemt de 70% af waarop u geld leende. De bank heeft geen medelijden met u als belegger en wil dan per direct aanvulling zien (margin call), of anders verkopen ze uw aandelen om uw schuld aan hen te voldoen. Probleem voor u als belegger is dan dat ze aandelen verkopen die dus al in waarde gedaald zijn! U krijgt dat geld niet, maar het gaat direct naar de bank. Het is dus zelfs mogelijk dat u in feite bij de eerste de beste beursval dan in één klap grotendeels van uw portefeuille afgeholpen bent.
Dat vertellen banken er vaak niet bij als ze u de kans geven om op margin bij te kopen.
Mijn advies is dan ook om dat NOOIT te doen. Als immers vanavond buiten beursuren de beurs in elkaar stort, bent u morgen al te laat. Zulke risico’s moet u niet willen lopen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *