LADEN

Typ om te zoeken

Ook China kent het gevaar van overheidstekorten

Laatste Nieuws

Ook China kent het gevaar van overheidstekorten

China is een rijk land. Het is één van de weinige landen met meer tegoeden dan schulden… althans, op landelijk niveau. Lokale overheden zijn minder voorzichtig geweest. Onder druk om een wit voetje te halen bij de landelijke overheid zijn heel wat lokale besturen veel te ver gegaan en hebben ze hun gemeente of provincie veel te diep in de schulden gestoken.
Enorme vastgoedprojecten die tot niets geleid hebben, behalve een leegstaande betonnen jungle.

Uiteindelijk moet iemand al die nutteloze bouwwerken gaan betalen en waarschijnlijk gaan het de Chinese arbeiders worden die dat gaan zijn.
Bouwondernemingen gaan failliet en de overheid zit dan met de gebakken peren. Vraag maar aan de gemeente Utrecht hoe dat voelt. Het is immers geen exclusief Chinees probleem.

Op termijn komt er wel een oplossing in China, alleen zal het gepaard gaan met een enorme afwaardering. De projecten zullen straks voor een appel en een ei verkocht worden en iemand gaat er weer rijk mee worden.

De nadruk van bepaalde financiële partijen wordt nogal op China gelegd, maar het probleem is niet erger dan in Amerika, Spanje en heel wat andere landen. Over heel de wereld hebben politici dezelfde spilziekte gehad. China was geen uitzondering. Het enige verschil is dat daar de economie nog wel heel hard groeit. China is daarmee de enige die zich nog echt uit de schulden kan spenderen.

Ik ben met BeursAccent niet voor niets nog altijd positief over voorzichtig beleggen in China.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *