LADEN

Typ om te zoeken

Nieuw geld (punt eu)

Laatste Nieuws

Nieuw geld (punt eu)

U weet dat ik om meerdere redenen geen voorstander ben van de Euro. We hebben er zo nu en dan gemak van, namelijk op de momenten dat we in een ander Euroland verblijven. Voor de rest heeft het de burgers niet veel gebracht.
Sterker nog, ik vrees dat het ons armer heeft gemaakt. Maar dat ligt niet alleen aan de Euro, maar ook aan de hele Europese markt.
De globalisering is doorgeschoten, de privatisering ook.
Van iedere euro die u lokaal uitgeeft blijft er maar een cent of 46 lokaal achter. De rest van die uitgegeven Euro gaat naar de belastingen in Den Haag, Brussel of naar de bedrijfswinsten in Amsterdam, Brussel, Londen, New York. Lokaal blijft er weinig over en erger nog, er blijft steeds minder lokaal over.
Heel wat regio’s zien nu al een leegloop. Jongeren trekken naar de steden. Dorpen die iets verder in het binnenland liggen, lopen leeg. Winkels verdwijnen, artsen verdwijnen, lokale overheden verdwijnen. Vorige week in Nederland weer tien gemeentes die opgingen in drie nieuwe gemeentes. De lokale overheid is weer een stuk verder weg komen te liggen. Waar gaat iedereen heen? Het geld achterna. Het geld rolt naar de extreem grote steden en de plaatsen er op reisafstand omheen. Alles dat verder weg ligt kwijnt weg. Dat komt omdat we lokale samenlevingen geen kans meer geven zichzelf te ontwikkelen.
En dat komt onder andere weer door bijvooreeld de Euro, die in feite zo Europees is, dat we er in de provincie niet zo veel aan hebben.
Maar wat hebben we dan wel in de provincies nodig? Dat antwoord probeer ik te geven op mijn nieuwe site nieuwgeld.eu.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *