LADEN

Typ om te zoeken

Niets illegaals gedaan, toch verbannen uit Amerika

Laatste Nieuws

Niets illegaals gedaan, toch verbannen uit Amerika

 

Vorige week schreef ik al over het voordeel van meerdere paspoorten en het niet meer zo gewild zijn van het Amerikaanse paspoort.
Een 30 jarige medewerker en mede-eigenaar van Facebook besloot in 2011 zijn Amerikaanse paspoort in te ruilen voor een paspoort van Singapore. Een volkomen legale handeling.
Senatoren in Amerika hebben nu een speciale wet laten opstellen die het hem specifiek verbied ooit nog voet op Amerikaanse bodem te zetten.
Waarom zijn de senatoren zo boos?
Die ex-medewerker van Facebook is nu inwoner van Singapore en als gevolg daarvan hoeft hij geen Amerikaanse belasting meer te betalen. In zijn geval scheelt dat het lieve sommetje van minstens 67 miljoen dollar aan belastingen nu de IPO van Facebook een feit is geworden. (Hij betaalde al 500 miljoen dollar)
Volgens de senatoren is hij een criminele balastingontduiker. Dat deze medewerker er mede debet aan is dat duizenden mensen nu werken bij Facebook, dat er een miljard mensen de GRATIS service gebruiken en dat Facebook en al haar medewerkers een enorme bijdrage hebben geleverd aan de Amerikaanse economie, dat ontgaat de senatoren. Die willen bloed zien omdat iemand het lef heeft zijn Amerikaanse staatsburgerschap op te geven.
Dat de IPO van Facebook indertijd nog geen issue was, is een detail dat de senatoren ontgaat. dat hij al 500 miljoen dollar belasting betaalde ook.
Ondertussen hebben de senatoren die het initiatief tot deze wet namen wel gewoon zelf een Facebook account. Ze nemen het dus Facebook niet kwalijk, maar wel de persoon die mede eigenaar is geweest van deze onderneming.
Met de nieuwe wetgeving willen de senatoren voorkomen dat ook andere Amerikanen om belastingtechnische redenen hun nationaliteit opgeven. Wie dus het lef heeft om het paspoort in te leveren, mag, als de wet aangenomen wordt, Amerika nooit meer in… Daarbij wil Amerika dan nog met terugwerkende kracht van 10 jaar extra belastingen opleggen.
Krijg je daar vrienden mee? Wil je in een land leven dat zo met haar voormalige inwoners omgaat? Waar is het land van de vrijheid gebleven?
Overigens lijkt de wet op die in Nazi Duitsland, alwaar de joden ook vertrekbelasting moesten betalen. Ik vrees dat de vergelijking geen toeval is. Er zijn wel meer ‘nieuwe’ Amerikaanse en Pan-Europese ideeën die hun oorsprong in Nazi Duitsland hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *