LADEN

Typ om te zoeken

Maximale omvang speculatieve positie

Laatste Nieuws

Maximale omvang speculatieve positie

De laatste jaren hebben we gezien dat speculaties op de Futures markt de echte markt behoorlijk dwars kunnen zitten. Zo zagen we grondstoffen, voedsel en brandstoffen enorm in prijs stijgen en weer dalen, hetgeen minstens voor een flink deel terug te voeren was op speculatieve futures posities op de beurs. Hoe kunnen we voorkomen dat enkele rijke partijen bijvoorbeeld de maïsmarkt ‘kapen’, terwijl op datzelfde moment mensen letterlijk van honger omkomen omdat ze de hoge prijzen van voedsel niet meer kunnen betalen? Immers zagen we dat in 2008 in de rijst markt gebeuren.
Eén oplossing is het verbieden van long of short posities door handelaren die groter zijn dan 1% van de jaarproductie.

Het zou enorm helpen als we die simpele regel al zouden invoeren.

Waarom?

Partijen als Goldman Sachs kunnen in feite via hun FED zelf geld creëren. Die kunnen dus in feite met verzonnen geld een markt compleet naar hun hand zetten door er miljarden dollar grote posities in te nemen. Zie bijvoorbeeld de zilvermarkt, waar JP Morgan Chase een enorme shortpositie in genomen heeft. Als die positie tot maximaal 1% short of long beperkt was gebleven, dan had die markt er heel anders uitgezien.

Nu kan JP Morgan Chase volkomen in het duister van de spelonken van de beurs een positie innemen die enorm ongezond voor de markt en voor JP Morgan Chase zelf is.
Waarom willen de banken deze simpele beperking niet?

– Het zou hun macht over de beurs en in feite de wereld doen afnemen. Nu kunnen ze desgewenst regeringen gijzelen. Je doet wat we zeggen, of we maken voedsel onbetaalbaar. Eens kijken hoe lang jij aan de macht blijft als voedsel 50% duurder wordt… Dat is wat banken nu doen. Ze kunnen dat, omdat ze hun wereldwijde handelsposities kunnen innemen met in feite verzonnen geld. Geld dat overigens wel legaal is. Dat is het zieke aan het dit geldsysteem. De FED leent het ze uit tegen 0,25% rente. Ze verkregen al duizenden miljarden bijna gratis dollars via deze weg.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *