LADEN

Typ om te zoeken

KPN geeft gemengde signalen af

Laatste Nieuws

KPN geeft gemengde signalen af

Al enkele jaren is KPN jaarlijks bezig om eigen aandelen in te kopen. Dit om goed te maken dat ze in de slechte tijd zoveel extra aandelen moest uitgeven. Via de weg van geleidelijke inkoop eigen aandelen moet het aantal aandelen terug naar de hoeveelheid van weleer gaan.
In theorie is dit gunstig voor de aandeelhouders, zeker als de koers van de aandelen zoals nu extra gedrukt is.

De koers van KPN ging recent weer flink onderuit, maar is uiteindelijk al jaren erg laag. Ondanks de structurele inkoop van eigen aandelen doet de koers van KPN namelijk al jaren bedroevend weinig. 10 jaar geleden stonden we op 13,3 en nu staan we op 10,5.
Ondertussen heeft het aandeel in 2001 ook op 2 euro gestaan en stond het eind 2007 weer op 13,3.

Ik las in het FD dat KPN vanwege haar inkoopbeleid ‘geliefd’ bij beleggers was. Als dat zo was, dan zou de koers echt heel veel hoger moeten staan. Een geliefd aandeel gaat namelijk omhoog. Kwestie van vraag en aanbod. Een aandeel dat niet geliefd is, doet niets…

KPN heeft nu ook aangekondigd minder dividend te gaan uitkeren. Ook dat gegeven drukt nu dus de koers. Het hoge dividendrendement maakte het aandeel voor bepaalde beleggers nog interessant.

De nieuwe CEO wil nu meer aandacht voor de klanten. Dat toont KPN door de kosten voor klanten op meerdere fronten te verhogen. Ze tonen het echter ook door in te zetten op snelheidverbetering van de aangeboden diensten en meer winkels in Nederland te plaatsen. Het aantal winkels gaat van 200 naar 300.
KPN gaat haar tariefstructuur meer inzetten op data in plaats van spraak. Ik hoop voor ze dat ze het wel beter richting consumenten gaan verkopen, want nu lees ik in de pers alleen maar over KPN tariefverhogingen.

De vraag roept zich op, of KPN niet onderhand een aardig hapje voor een echt grote speler is. In Nederland is het bedrijf groot, maar een bedrijf als China Mobile kreeg er per kwartaal wel eens net zoveel klanten bij als dat KPN in totaal groot is. Dit even om aan te geven hoe ‘groot’ KPN wereldwijd gezien is.

Overigens bezit ik aandelen KPN. Ik heb ook geschreven put opties in bezit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *