LADEN

Typ om te zoeken

Is er een financiële toezichthouder nodig?

Laatste Nieuws

Is er een financiële toezichthouder nodig?

Misschien dat het u zal verbazen, gezien mijn aversie tegen de AFM, maar mijn antwoord is volmondig “ja”. Er IS een financiële toezichthouder nodig. Die discussie hoeft naar mijn idee niet gevoerd te worden. De schandalen van de banken, verzekeraars en tussenpersonen en zoveel andere aanbieders binnen de financiële wereld hebben ons geleerd dat we ze helaas niet zonder toezicht kunnen laten werken.
Waar ik een probleem mee heb is dat de huidige toezichthouder haar eigen toezicht aan het bepalen is en haar daarna uitvoert EN vervolgens de boetes uitdeelt.
DAT is zo extreem fout dat ik niet begrijp hoe politiek Nederland ooit zo’n basisfout democratie kon maken. Een fout overigens die bekend is bij het ministerie van Financiën, maar daar liggen ze er niet wakker van. Sterker nog, daar vinden ze samen met de AFM dat de AFM nog wel wat meer zeggenschap naar zich toe mag trekken.
Wat het ministerie en de AFM vergeten, is dat de kern van onze samenleving de scheiding der machten is. Die scheiding is soms lastig, maar ze is er met een reden. DAT maakt de samenleving leefbaar en voorkomt machtmisbruik door de overheid of een overheidsinstantie.
Dat het ministerie en de AFM er dus geen probleem mee hebben is overduidelijk. Het is de politiek die ze terug moet fluiten.
JUIST dat punt van de scheiding der machten is losgelaten bij de AFM. Het kan me niet schelen hoe nodig de AFM ook is, dictatoriale machten zijn NOOIT goed.
De AFM moet daarom door de politiek uit elkaar getrokken worden in een ministerieel deel dat beleidsmatig regels zal stellen. De minister is rechtstreeks verantwoordelijk. Via deze weg is het parlement in staat om kennis te nemen en sturing te geven aan hoe het beleid er uit gaat zien.
Dan is er de naleving van de regels die door de AFM kan plaatsvinden. Overigens denk ik dat deze taak ook commercieel uitgevoerd kan worden, net zoals er nu notarissen en accountants zijn die elkaar beconcurreren. Ook de toezichthouder zou commercieel kunnen zijn en er zouden dus meerdere partijen kunnen bestaan die naast elkaar toezicht houden, net zoals bij accountants en notarissen.
Daarnaast is er dan justitie dat zaken die de AFM voorlegt moet gaan beoordelen en eventueel oppakken.
Zo hoort dat te werken in een democratische samenleving. Zo en niet anders.
De huidige manier waarop de AFM is opgebouwd is fundamenteel fout en gaat tot machtsmisbruik en wantoestanden leiden. Daar geef ik een 100% garantie op.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *