LADEN

Typ om te zoeken

Een vakantiehuis als bijverdienste

Beleggers Nieuws

Een vakantiehuis als bijverdienste

Ik kreeg de vraag binnen of een vakantiehuis kopen en deze verhuren een goede bijverdienste zou geven.
Voor ik aan het antwoord toe kom, zijn er enkele zaken goed te overwegen.
Als u in een nieuw park een nieuw huisje koopt, dan moet u zich eens afvragen waarom de ontwikkelaar zijn huisjes zo graag wil verkopen aan particulieren…
Als het zo winstgevend zou zijn, dan zou hij de huisjes toch wel zelf houden? Blijkbaar is het voor hem winstgevend als hij de huisjes tegen woekerprijzen aan particulieren kan slijten.
Kortom, in die situatie betaalt u de hoofdprijs en rendement is heel onzeker. De ontwikkelaar heeft de winst al binnen, die loopt na de verkoop geen risico meer en kan elders een nog weer nieuwer park gaan neerzetten. Een park dat de rechtstreekse concurrentie met ‘uw’ vakantiepark zal aangaan.
De huidige economische situatie biedt echter ook kansen. Er zijn nu vakantiehuisjes te koop waarbij u een heel scherpe prijs kunt uitonderhandelen. Tweedehands huisjes in al enkele jaren bestaande parken.
Als u zo’n huisje in een goed park tegen een bodemprijs kunt verkrijgen, dan ziet het financiële plaatje er ineens heel anders uit.
Van belang is natuurlijk wel dat het park top is en liefst ook blijft. Een goedkoop huisje in een uitgerangeerd park is nog altijd te duur. Ga dus niet over één nacht ijs!

Waarom zou u zo’n huisje kopen?
De huuropbrengsten kunnen interessant zijn. Maar zie zo’n huisje dan wel als beleggingsobject en niet als vakantiewoning die u af en toe ook gaat verhuren. Uw opbrengst is pas maximaal als u ook maximaal gaat verhuren en niet zelf de mooiste weken in de mooiste jaren het huisje bezet houdt. Zo’n huisje heeft maar een x aantal jaren een maximale opbrengst. Met de toenemende ouderdom van het park en uw huisje nemen ook de opbrengsten af.
Het huisje kan een mooie plek zijn om in feite uw pensioengeld in weg te zetten. De vraag is echter of u het huisje tot uw pensioen moet aanhouden. Komt er een goed bod, dan moet u gewoon overwegen het weer van de hand te doen. Het is handel, het gaat om rendement.
De meeste particulieren zien dat zo niet en die worden verliefd op hun huisje. Dat gaat dan veel geld kosten, want je stopt er dan te veel geld in en je blijft te lang zitten.

Ieder park heeft namelijk een economische levensduur. In het begin is alles top. De laatste ontwikkelingen zijn in het park gestopt. Vervolgens komen er elders nieuwere en toch weer betere parken. Uw park verouderd met de jaren en uiteindelijk wordt er een keuze gemaakt. Die keuze is, meegaan in de ontwikkelingen en dus opnieuw investeren in vernieuwing, of blijven wat je bent en dan iedere zoveel jaar in feite een stapje terug op de ladder doen, totdat er alleen nog maar ‘vaste’ bewoners op zo’n park zitten en de gemiddelde leeftijd van de huurders en eigenaren ver boven de 60 komt te liggen. Een huisje op zo’n park is niet veel meer waard. Als je daar nog een huisje hebt, dan kan je haast niet anders meer dan er zelf in gaan zitten of het proberen te verkopen.
Als je dan dus je geld er al niet uit hebt, dan wordt het een money pit.

Ik heb zelf geen vakantiehuisje. Ik ken wel de nodige mensen die met wisselend plezier een vakantiehuisje bezitten. Wie op een goede plek zit, kan echt tientallen jaren veel plezier van het rendement hebben. Als het huisje op een plek staat waar je zelf ook graag bent, dan is het minder worden van de economische opbrengsten geen probleem als je er dan zelf gebruik van gaat maken. Het wordt dan een goedkope plek voor de eigen vakanties. Ga je met pensioen, dan kan je er maanden per jaar vertoeven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *