LADEN

Typ om te zoeken

De huizenprijzen versie 2

Laatste Nieuws

De huizenprijzen versie 2

Op mijn eerste versie heb ik inhoudelijk van iemand steekhoudend commentaar gehad. Ik was namelijk misschien wel de belangrijkste reden voor de prijsstijgingen uit het verleden vergeten!
Die reden is namelijk de grondprijs.
In Nederland zijn vooral gemeentes gaan speculeren met grond.
Iedere gemeente moest er ineens een grondstrategie op nahouden en dat liep heel leuk voor de gemeentes. Ze dwongen eigenaren tot verkoop tegen de laagste prijs en dreven vervolgens de prijzen op. Enkele gelieerde grondspeculanten annex ontwikkelaars werden vervolgens in de gelegenheid gesteld er nog meer geld op te verdienen. Het risico lag bij de gemeenten, de winsten bij de ontwikkelaars.
Dat bleek pas toen het gedaan was met de prijsstijgingen van grond.
Ineens zaten de gemeenten met veel grond dat voor veel te veel geld in de boeken stond.
In iedere huisprijs is de prijs van de grond een enorme post. Op grond is echter nog maar weinig afgeschreven en daar zal de aankomende 5 jaar nog wel het eea van af moeten.
De huizen kunnen dus door een tekort misschien wel meer waard willen worden, de grond echter zit nog jaren in een neergaande spiraal omdat op dat vlak de klap nog moet komen.
De totale prijs van vooral woningen heeft dus nog wel even een flinke prijsdruk te verwerken.
Gemeente na gemeente zal merken dat speculaties uit het verleden in de toekomst betaald moeten worden. Het is bij heel wat gemeenten verkeerd gegaan en uiteindelijk betalen de huiseigenaar inwoners dus minstens twee keer.
Immers bij de aankoop van grond werd betaald en nu er afgeschreven gaat worden, komt de rekening daarvoor weer bij de bewoners. De wethouders en ambtenaren wassen hun handen in onschuld. Zelden zit dezelfde persoon nog op die plek. Vanwege hun ‘goede’ werk in het verleden hebben ze allemaal hun schaapjes wel op het droge.
Wat mij zelf enorm is opgevallen is het feit dat grond in de bebouwde kom extreem duur is, terwijl grond in het buitengebied maar een klein deel van de prijs van een huis uitmaakt. Zo heb ik bijna 4000 meter grond. Binnen de bebouwde kom zou dat een vermogen gekost hebben. Hier zat het bijna gratis bij het huis.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *