LADEN

Typ om te zoeken

Interview met Marc Haagen van Haagen Invest

Laatste Nieuws

Interview met Marc Haagen van Haagen Invest

Een interview met Marc Haagen van www.haageninvest.com
Door Tom Lassing van https://www.beursbox.nl

“Ik heb de plechtige belofte gedaan mijn lezers te begeleiden naar 2000 dollar goud en 100 dollar zilver…”

Naam: Marc Haagen
Geboortedatum: 9/12/1961

Functie:
auteur van boeken en rapporten en hoofdredacteur van Haagen Invest

Hoe lang kennen we elkaar en hoe kennen we elkaar?
Zo’n zeven jaar geleden heb jij mijn allereerste stuk gepubliceerd op Beursbox en dat is de start geweest van een carrière waarvan het einde nog niet in zicht is – artikels, boeken, lezingen, verkoop van goud en zilver enz. Nog iets waarvoor ik je altijd erkentelijk zal blijven: toen ik eens in een flinke mentale en financiële dip zat, zorgde jij ervoor dat mijn aandacht opnieuw op goud werd gefixeerd… met alle gunstige gevolgen van dien…

Wie is Marc Haagen:
publicist, auteur, verkoper van goud en zilver, universiteit bezocht maar toch
eerder een self-made man geworden in de beleggingswereld en dat sinds 1989.
Wat is je functie en/of beleggingsstrategie: Sinds de start van mijn beleggingsservice focus ik op
grondstoffen allerhande met goud en zilver als een goeie eerste. Zij profiteren altijd : veel vraag
wanneer de economie goed draait en – eveneens – veel vraag als tastbare waarden, als vluchtheuvel,
wanneer het economisch slecht gaat zoals nu.

Hoe denk je over het beleggen in aandelen?
Ik maakte met mijn lezers mooie uitstapjes naar bv. China (niet letterlijk te nemen natuurlijk) maar houd me er al een hele tijd ver van weg. Ik neem altijd de S&P 500 als breedste index: geen kat die iets verdiend heeft met kopen-en-houden in tien jaar! Kopen voor de lange termijn is trouwens passé…behalve in grondstoffen.

Wat doe je in derivaten en waarom?
Zelf houd ik met mijn lezers (voor zover ze mij volgen natuurlijk, je hebt daar niet altijd kijk op) turbo’s long aan in – weer – goud en zilver en turbo’s short de grote indexen. Ik heb me op turbo’s geconcentreerd zodat ik die pretty good bevat ondertussen.
Ik hou van snel en veel, persoonlijk, maar heb voor mijn lezers ook tal van instrumenten aanbevolen
zonder hefboom; niet iedereen is zoals ik (en gelukkig maar ?)…

Hebben analisten wat jou betreft een nut?
Voor zover ze echt onafhankelijk zijn, jazeker, ik kan met trots zeggen dat ik nooit reclame heb gemaakt voor wie of wat dan ook als ik er zelf geen gebruik van maakte.
Op mijn site en in de beleggersbrief zul je ook nooit advertenties tegenkomen. Bankanalisten…zij
moeten voor de omzet zorgen natuurlijk en de eigen portemonnee. Ik heb nog nooit naar zulke mensen geluisterd!

Wat is volgens jou het nut en/of rol en toekomst van goud, zilver andere edelmetalen en/of grondstoffen, basismetalen?
Zij zitten in een win-win situatie (hier boven uitgelegd). Hiér mag je nu eens wèl zeggen en met vertrouwen : hebben-en-houden. Ik voeg hier zelfs aan toe : hebben en bijkopen op elke serieuze dip!

Hoe zie je de economische toekomst? Hoe kunnen we daar als beleggers op inspelen?
Zelf zit ik met mijn lezers momenteel short, ik zie het bijzonder somber in voor de wereldeconomie, zelfs met een almaar groeiend Azië. Alléén kunnen zij de komende calamiteiten niet dragen! Maar zogauw aandelen en dan in het bijzonder die van de groeilanden laag genoeg zullen staan, zullen wij bij de eerste kopers zijn!

Heeft de Euro nog een toekomst die langer is dan zijn verleden? Hoe zie je dat?
De USD was enkele weken aan het verstevigen tegenover de euro of beter: die euro was aan het verzwakken vanwege de aanhoudende Europese schuldencrisis. Het dilemma van de PIIGS landen lijkt onoverkomelijk en een “selectieve default” van Griekenland wordt zelfs in overweging genomen. Deze sage biedt voor toeschouwer en participant elke dag wel iets nieuws en het is meestal niet fraai. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is de toestand al niet beter met een ander dilemma (hoewel fundamenteel ook op “teveel schulden” gebaseerd): het schuldenplafond moest 2 augustus verhoogd worden of het land zou officieel in staking van betaling geraken. Ondertussen is het verhoogde plafond in feite ook alweer bereikt…
Agentschappen als Moody’s hebben de VS al op de watchlist geplaatst voor een verlaging van de kredietwaardigheid. Standard & Poors heeft zelfs de euvele moed al gehad de rating van Amerika te verlagen! De weegschaal helt ondertussen de ene dag wat meer over naar de Amerikaanse kant, de andere dag naar de Europese en een definitieve uitkomst op de korte termijn of zelfs de
middellange is zeer moeilijk te duiden. Dit gezegd hebbende: zopas hintte Fed baas Bernanke op een
hervatting van QE…terwijl QE2 maar pas afgelopen is! De euro reageerde indertijd enthousiast met een sprong van enkele procenten. Een nieuwe quantitative easing (wat verzinnen ze toch prachtige
termen) is immers verzwakkend voor de dollar. Beide grote wereldmunten zijn echter een race
bezig naar de afgrond. Wie cash over heeft kon tot vorige week eigenlijk nog maar één weg op: die van de Zwitserse frank. Maar ik stelde de vraag al direct: Got gold? Got silver?

Tips voor de lezers?
Long zilver, long goud, short de grote indexen; je kan dit doen met inverse fondsen en met turbo’s, naargelang je zenuwen met een grote of een kleine hefboom. En koop edelmetaal bij op elke grote dip! Wie zéér bekend is met de gang van zaken kan zich zelfs af en toe aan een short goud of short zilver wagen, maar dat is wel héél akelig, deed het zelf nog maar één keer en met succes… Dat is echt iets voor traders (zoals ik heel af en toe…)

Als je nu als particulier begint met beleggen, wat zou je dan in jouw ogen kunnen of moeten doen?
Kijken en lezen, lezen en kijken. En voorzichtig een teen in het water steken. Of eerst droogzwemmen, handelen op papier. Er komen prachtige kansen aan, zowel long als short, wat we nu meemaken met bv. goud en zilver… dat gebeurt maar één maal in een generatie!

Wie zijn financieel gezien je helden en waarom?
Jim Rogers omdat hij de Grootmeester der Grondstoffen is. En de twee Marcen of Marken: Mobius en Faber vanwege hun meestal er récht op zitten… Een ander groot idool is Gerald Celente van het Trends Journal; hier geen aandelentips maar prachtige, doorwrochte stukken over mens, maatschappij en economie. By the way: Gerald is
wel on record voor gold 2000!

Waar kunnen we je artikelen lezen en je services vinden?
Ik publiceer op het Beursbox Forum, op Beursplaza en Beursprognoses, af en toe ook in De Goudkrant, en natuurlijk is er mijn maandelijkse Haagen Invest. Tot nu toe staan er ook al drie boeken op mijn palmares die bij de meeste grote internetboekhandels verkrijgbaar zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *