LADEN

Typ om te zoeken

Als Griekenland uitstapt

Laatste Nieuws

Als Griekenland uitstapt

Stel dat Griekenland vrijwillig, danwel gedwongen, afscheid neemt van het Euro experiment, wat dan voor Griekenland? Kunnen ze de Euro blijven gebruiken, of moeten ze een andere oplossing kiezen?
– Op zo’n uitstapmoment zal Griekenland de Euro in mijn ogen niet meer als nationale munt mogen gebruiken. Ze zullen met een nieuwe eigen munt moeten komen. De reden is simpel. Ze hebben de gegevens van de drukpersen in handen. Grieken konden al nbiet vertrouwd worden binnen het bestel, laat staan er buiten.
Het voordeel voor Griekenland als ze direct een eigen munt creëren is het feit dat ze niet meer financieel en economisch gekoppeld zijn aan het veel sterkere Duitsland. Ze kunnen dus hun munt vrij laten bewergen, lees: laten dalen.

Dat deden ze voor de invoering van de Euro ook al en dat werkte tot op zekere hoogte.

Het moderne Griekenland was tot de invoering van de Euro nooit erg welvarend en tot zoiets als ruim 10 jaar geleden mochten Grieken niet zomaar een auto kopen. Je moest tot dat moment laten zien dat je het geld had. Toen kwam de Euro en mocht je kopen als je een lening kon krijgen. Dat het uit de hand ging lopen omdat de bankiers alle vrijheid kregen om leningen te verstrekken, dat stond in de sterren geschreven.

Als Griekenland uit de Eurozone verdwijnt, zal zal ze haar Euro leningen snel niet meer kunnn betalen vanwege de geldontwaarding van de nieuwe Drachme. Europa moet er dus rekening mee houden dat de verstrekte miljarden dan afgeschreven moeten worden. De vraag is of de partijen die deze schulden zijn aangegaan dit zich wel kunnen veroorloven.

Het is daarom dat Europa nu veel van die leningen overneemt en in feite op de rekening van de belastingbetaler zet.

De banken weten weer prima hoe ze hun risico kunnen afschuiven naar de belastingbetalers. Het lijkt me sterk dat achter de schermen al lang gewerkt wordt aan eventueel dit scenario. Misschien gaat het niet zo gebeuren, maar ik kan me niet indenken dat ze geen alternatief achter de hand hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *