LADEN

Typ om te zoeken

Inflatie in China

Laatste Nieuws

Inflatie in China

Het zat er natuurlijk wel aan te komen. Ook in China steekt de inflatie op. Deels omdat de energiekosten recent zijn gestegen omdat een deel van de energiesubsidie is weggevallen. Die extra energiekosten steken nu overal in de Chinese economie de kop op.
In de regio is enkele maanden geleden Vietnam al van haar groei voetstuk gevallen omdat daar de inflatie ongecontroleerd opliep.
We zien in China nu al dat bepaalde industrieën het land weer willen verlaten omdat de kosten teveel oplopen. Lonen lopen op en ook eist de Chinese overheid steeds meer aandacht voor het milieu. Het gebrek aan water doet zich ook steeds meer voelen in China.
De meest vervuilende en arbeidsintensieve producenten maken zich daarom al op om een nieuw ontwikkelingsland te zoeken. China begint in feite al te ontwikkeld te worden.
Dit alles is een heel natuurlijk proces dat al tientallen jaren plaatsvindt. In mijn jeugd was het steeds ‘Made in Taiwan’ en ‘Made in Hong Kong’. Die namen vinden we nu niet meer terug op goedkoop consumentenspul. Nu is dat ‘Made in China’ en steeds meer ‘Made in Vietnam’.
Ik voorzie dat het niet ondenkbaar is dat het binnenkort ook ‘Made in Africa’ gaat worden. De meest vervuilende industrieën willen overheden die absolute macht hebben, maar wel afhankelijk zijn van buitenlands kapitaal. China kreeg tot tien jaar geleden nog ontwikkelingsgeld, maar begint nu de producenten onder druk te zetten met wetgeving. Die vervuilende producenten zijn net water. Het vloeit dan weg naar plekken met minder weerstand.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *