LADEN

Typ om te zoeken

Hoe zit het met die miljarden steun

Laatste Nieuws

Hoe zit het met die miljarden steun

De FED en andere Centrale Banken hebben honderden, zo niet duizenden miljarden in de economie gepompt, waarom ‘zien’ we al dat geld niet? Volgens een tweetal topeconomen/hoogleraren die daar een lezing over gaven, is dat geld nooit in de economie gebracht en kan de FED het met een druk op de knop weer terugdraaien.
Ik denk het niet.
Wie ben ik om twee topeconomen en hoogleraren terecht te wijzen, maar ik vrees dat ze het niet helemaal begrijpen wat er hier plaatsgevonden heeft.
Die miljarden zijn namelijk wel degelijk in de economie gebracht. Er zijn minstens twee soorten steun verstrekt. De ene soort was puur het redden van bedrijven als Freddy Mac en Fannie Mae etc en er is de later verstrekte steun aan de banken. De steun aan Freddy en Fannie is doorgesluisd naar de schuldeisers. Die schuldeisers hadden eigenlijk moeten afschrijven op hun bezttingen, maar ze werden schadeloosgesteld door het FED geld dat in onder andere deze bedrijven werd gepompt. Dat geld richting Fraddy en Fannie is eigenlijk al direct in de economie terecht gekomen, want het werd doorgesluisd naar de schuldeisers van die bedrijven. Eigenlijk hadden de schuldeisers vanwege het logische faillissement van Freddy en Fannie heel veel geld moeten verliezen.
Het geld dat later rechtstreeks aan de banken verstrekt werd, is een ander verhaal. Veel daarvan is naar de beurs gegaan. Zowel obligaties, aandelen als microsecondenhandel zijn er mee gestimuleerd.
De banken hebben dat goedkope geld gebruikt om op de beurzen enorme handel te ontketenen. De beursstijging is dan ook geen toeval.
Beide redenen maakt ook dat het niet allemaal zomaar terug kan vloeien. Het kan pas terug als de banken zoveel winst op de beurs hebben gemaakt dat ze het terug kunnen geven. We zien dat nu al gebeuren bij de grootsten, maar dat is slechts zo’n 20% van de verstrekte steun. De rest is mogelijk verloren geld. Freddy en Fannie kunnen dat verloren geld nooit meer goedmaken.
Het meeste steungeld is dus gecreëerd om gaten te dichten voor ze ontstonden. Het geld is dus wel degelijk de economie in gegaan en wel naar bedrijven die daardoor geen verlies hoefden te boeken. Het is in dat geval geen ‘extra’ geld, omdat het verloren geld verving. In feite had de economie op haar gat moeten vallen, maar ze deed het niet omdat we failliete boedels in feite financierden met nieuw geld.
De FED heeft in feite gezegd: Goh, wat sneu voor je dat die lening die je afsloot nu waardeloos is, hier heb je je verlies ter compensatie.
Er had eigenlijk een enorme geldverdwijning moeten plaatsvinden. Al die honderden miljarden hadden door de faillissementen ineens ‘weg’ moeten zijn. Het is dan crisis omdat de economie ineens enorm veel geld tekort komt.
het is dus valsspelen, maar bijna niemand die het erg vindt. De enigen die het erg hadden kunnen gaan vinden, kregen speelgeld voor op de beurs.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *