LADEN

Typ om te zoeken

Hoe ontstaat geld

Laatste Nieuws

Hoe ontstaat geld

Het blijft een ingewikkelde materie waar ik nu toch voorzichtig helderheid in probeer te brengen.
Laat ik beginnen te stellen dat ons geld een illusie is. Het wordt door centrale banken uit niets gecreëerd en heeft een waarde die we er met zijn allen aan hechten. Daar de meesten geen idee hebben wat geld eigenlijk is, geeft dat feit al aan dat we ons ook laten beetnemen over de waarde van ons geld.
Als je iets uit het niets maakt, wat is dan de waarde?
Een schilderij ontstaat ook (bijna) uit het niets. Spullen ter waarde van een paar euro kunnen miljoenen waard worden alleen maar omdat er iemand zijn talent op losliet en er een beroemde handtekening op gezet heeft.
Zo ook een beetje met geld. Omdat Amerika geld uitbrengt, is dat veel waard. Het papiertje zelf is nog geen cent waard, maar wij betalen wel volle dollars om die waardeloze papiertjes te verkrijgen zodat wij er weer olie van kunnen kopen.
Dat maakt dat Amerika zo machtig is. Amerika heeft echter haar dollarcreatie iets te ver doorgedreven. De wereld begint te twijfelen of die handtekening erop nog wel wat waarde vertegenwoordigd.
Dat bedoel ik met ‘geld is een illusie. Het is slechts waard wat wij het waard vinden.
Er zit geen vaste waarde achter. Vroeger was dat anders, toen was er een goud en zilverstandaard. Geld vertegenwoordigde een vaste hoeveelheid edelmetaal. Die situatie bestaat nu niet meer. Ons geld heeft geen enkele vaste onderliggende waarde of garantie dat je het tegen een vaste waarde kunt inwisselen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *