LADEN

Typ om te zoeken

Hoe dicht zitten we bij ‘the endgame’ voor ons geldsysteem?

Laatste Nieuws

Hoe dicht zitten we bij ‘the endgame’ voor ons geldsysteem?

 

Als u de commentaren van mij en van enkele van mijn collega’s leest, dan zou u het idee kunnen hebben dat we slechts maanden voor de grote ramp zitten. Is dat echter ook echt zo? Zijn we hier niet een enorme paniek aan het zaaien om niets?
– Laat ik er duidelijk over zijn, NIEMAND die het nu kan voorspellen.
Het kán binnen enkele weken of maanden gedaan zijn, maar het kan ook zo zijn dat de totale ineenstorting van het geldsysteem nog tientallen jaren op zich laat wachten. De vader van Warren Buffett kocht ooit een boerderij uit angst voor de ineenstorting van het systeem en de samenleving. Warren Buffett heeft uiteindelijk deze boerderij maar weer verkocht omdat hij die ineenstorting niet tijdens het leven van zijn vader, maar ook niet tijdens zijn leven zag gebeuren.
Wat gebeurde er wel in die tijd?
De dollar verloor zo’n 75% van haar koopkracht.
Ik zag het zelf ook gebeuren. Begin jaren tachtig woonde ik in Zeist, vlak bij de Amerikaanse luchtmachtbasis in Soesterberg. Naast ons kwam een majoor van de Amerikaanse luchtmacht met zijn gezin wonen. Zijn Amerikaanse loon was als majoor prima, maar door de kracht van de dollar was zijn loon naar Nederlandse begrippen, toen hij naast ons kwam wonen, extreem. Achteraf gezien had hij daar de slag van zijn leven kunnen slaan als hij toen zijn Amerikaanse geld had omgezet in Nederlandse bezittingen. Immers waren huizen toendertijd extreem goedkoop in Nederland, zeker gezien de enorme stijging die we daarna zagen. Hij huurde echter zijn huis, hij kocht het niet.
Met zijn dollars kon hij hier in Nederland extreem veel kopen… Dat was aan het begin van zijn tijd hier. In vier jaar tijd was die weelde over. Zijn koopkracht halveerde bijna in die vier jaar tijd. Toen hij weg ging, had hij, ook naar Nederlandse begrippen, een gewoon loon voor een majoor.
We leefden indertijd in de tijd van de “Man van zes miljoen” een serie op TV. Zes miljoen was toen een bedrag dat haast onmogelijk groot was.
We hebben nu sinds een jaar leren leven met het getal van een triljoen. Tot een jaar geleden wist u waarschijnlijk niet met zekerheid te noemen hoe het bedrag na een miljard ook alweer genoemd werd. Nu weten we het…
Valt het geldsysteem in elkaar? Ja, maar als wij maar gewoon blijven leren leven met steeds grotere bedragen en ondertussen het geld blijven vertrouwen, dan valt er niets in elkaar.
Waar alles om draait is vertrouwen.
We zien recent in het nieuws dat schilderijen voor letterlijk tientallen of soms meer dan honderd miljoen dollar verkocht worden. Kunt u zich indenken dat er mensen zijn die 100.000.000 dollar over hebben voor een schilderij? Dat er mensen zijn die zoveel geld “over” hebben?
De mensen die zich dat kunnen veroorloven weten al dat geld ‘niets’ is. Ze hebben liever een beroemd schilderij dan 100.000.000 dollar op de rekening.
Het is een waarschuwing!
We horen overal dat goud en zilver niets waard is omdat het geen rente oplevert. Nu ziet u dat er mensen zijn die geen rente op 100.000.000 dollar willen ontvangen, maar liever een beroemd schilderij willen hebben. Of ze hebben zoveel geld dat het letterlijk voor hen niets waard is, of ze zien in dat die 100.000.000 dollar minder interessant is dan een mooi schilderij.
Uiteindelijk is er niemand die zoveel geld voor de gein omzet in een schilderij. Het is een belegging. In de top van de samenleving is men er al uit, het vertrouwen in de munt is daar al weg.
Hoe lang gaat het duren voor Jan met de pet inziet dat fiat geld een illusie is. Dat het nep is en puur bedrog?
Waarom kan de één 100.000.000 voor een schilderij uitgeven, terwijl miljoenen mensen rond moeten komen met te weinig om goed te kunnen leven? Wat voor samenleving zijn we dat we deze extremiteit goedkeuren? Is het gek dat de mensen met de macht over het geld denken dat ze God zijn? Of zoals de CEO van Goldman Sachs al aangaf, dat ze, als ze God dan zelf niet zijn, dan minstens het werk van God doen?
Als je toch een schilderij dat zo duur is kan kopen, hoeveel meer macht zou je dan een God willen geven? 100 gezinnen zouden miljonair kunnen zijn van zo’n bedrag. 1000 gezinnen zouden een ton kunnen bezitten. 10.000 gezinnen zouden met 10.000 dollar geholpen zijn… Maar neen, er wordt één schilderij gekocht en die 100 miljoen gaat van de ene extreme rijke naar de andere.
Voor die mensen is dat bedrag speelgeld.
Zoals ik al aangaf, niemand weet hoe lang het nog duurt voor de vlam in de pan slaat. Het mooiste zou zijn als het nooit zou voorkomen, maar de realiteit is dat de geschiedenis ons leert dan gemiddeld na 40 jaar ieder fiat geldsysteem zichzelf om zeep helpt.
De bedragen worden steeds sneller groter en groter totdat niemand er meer vertrouwen in heeft. Brave burgers die netjes spaarden raken al hun bezittingen kwijt omdat heel hun kapitaal in geld zit dat snel niets meer waard is.
Keer op keer en overal ter wereld zien we dat gebeuren en gek genoeg denken de meeste mensen steeds weer dat het alleen anderen overkomt.
Kijk naar Argentinië, Servië, Rusland, Zimbabwe. Allemaal recente voorbeelden.
Kijk ook naar Turkije. Ik heb Turkse muntjes. Hoe vaak die al niet hernoemd zijn! Na verloop van tijd wordt het weer een hernieuwde lire die 1000 x minder waard is. Men spaart niet in Turks geld in Turkije. Ze kijken wel uit. Immers weet je zeker dat je geld snel niets meer waard is. Je moet dus andere dingen doen van je geld. Ik hoef geen Turk de waarde van goud uit te leggen, of de waarde van een eigen huis met een stukje grond.
Wilders kan hun geloof nog zo achterlijk vinden, maar hun kennis van de economie is vele malen groter dan die van de gemiddelde Nederlander en Belg. We zijn immers door jarenlange monetaire rust in slaap gesust als die kikker die in langzaam warmer wordend water gekookt wordt. U bent die kikker, of u het door heeft of niet.
Alle ophef over wat de koers van goud vandaag en morgen doet… Waanzin!
Ik kijk er eigenlijk niet eens naar. Ik moet de koers van goud iedere dag opzoeken ivm de nieuwsbrief, maar ik zie het, noteer het en verder doe ik er niets mee. Het boeit me niet.
Als het geldsysteem in elkaar klapt, dan is alles beter dan geld in het in elkaar stortende geldsysteem hebben. Wat de koers van goud dus morgen doet, het is van geen enkel belang. Wat de prijs van onroerend goed uiteindelijk morgen of overmorgen doet, is van geen belang. Het feit dat u een goede woning hebt is van alle belang. Of er een markt voor is, dat is alleen van belang als u moet of wilt verhuizen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *