LADEN

Typ om te zoeken

Het zwarte krediet gat

Laatste Nieuws

Het zwarte krediet gat

Hoe belachelijk banken het gemaakt hebben wordt nu mondjesmaat steeds verder duidelijk. Fannie Mae en Freddy Mac bijvoorbeeld hadden een hefboom op hun eigen geld van 1:100 toen ze door de regering overgenomen werden. Niemand die zich binnen de top van die ondernemingen de afgelopen jaren zich zorgen begon te maken. Het was ze slechts om het eigen inkomen te doen. via ABS, CDO, MBS, CLO etc etc constructies werden schulden steeds weer uitgezet en zo konden ze met een enkele zogenaamd eigen dollar maar liefst 100 dollar creëren.
Het is in mijn optiek onmogelijk om nu van 100 dollar weer terug te willen gaan naar 1 dollar. Dat zou inhouden dat er 99 dollar per 100 dollar uit de economie moet verdwijnen. In de grote depressie verloor de economie 30%. Nu is de economie niet precies de geldhoeveelheid, maar de geldhoeveelheid zegt wel veel over de staat van de economie. Een stijgende geldhoeveelheid staat standaard voor een groeiende economie, een dalende geldhoeveelheid voor een dalende economie. Vooral de Amerikaanse economie is door de niet aflatende verwatering door de banken de laatste jaren veel te groot geworden. Er is veel te veel geld geweest en gecreëerd. Nu dat de geldhoeveelheid zonder twijfel fors terug moet, kan haast een depressie niet ontlopen worden. Het is misschien wel daarom dat Bush en de Europese leiders honderden miljarden uit het niets laten ontstaan en in de economie stoppen. De banken immers zijn nu die honderden miljarden uit de economie aan het halen. Als die honderden miljarden niet in de economie gepompt waren, dan hadden we nu al vol kunnen zien hoe de depressie vorm gaat krijgen. Nu stellen we het uit, in de hoop dat uitstel ook afstel is. Ik weet het niet. Gezien de enorme hefboom waarmee banken werkten lijkt me een depressie wel heel moeilijk te ontlopen.
In Amerika krijgen de grote drie autobedrijven nog geen overheidssteun, terwijl Citigroup zonder blikken of blozen wel 20 miljard dollar krijgt en een garantie voor 300 miljard dollar. Hoe moet je dat als politiek de medewerkers van de autofabrieken gaan uitleggen? Die bank krijgt geld om dat geld in een bodemloze put te storten, maar geld om echte banen te behouden in een echte fabriek, dat is er niet. Amerika is zo vreselijk ziek…
Het zou me dan ook niet verbazen als de Chinese economie al binnen vijf jaar groter is dan de Amerikaanse economie. Een teruggang gaat namelijk niet geleidelijk, maar komt met een knal.
Let wel, ik blijf optimistisch over de kansen van de beurs de aankomende maanden. Ik verwacht tot april mei in principe stijgende beurzen… tenzij de steun van de low van 2003 het echt niet houdt. Dat is de dealbreker. Die steun is nu zwaar onder druk aan het staan.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *