LADEN

Typ om te zoeken

De rol van de bankanalist

Laatste Nieuws

De rol van de bankanalist

Vorige week al een artikel over een bankanalist die in één dag twee compleet verschillende lange termijn visies publiceerde. Als hij ooit in de toekomst terug wijst naar de dag dat hij zijn analyse schreef, dan heeft bij op die dag altijd gelijk. Hij schreef zonder blikken of blozen immers op dezelfde dag zowel een positieve als negatieve analyse. Succes verzekerd! De andere analyse moet dan gewoon even gewist worden.
Waarom schrijft een bankanalist analyses?
– De redenen om dat te doen, zijn ondermeer
1. Het is zijn werk. Hij werkt bij de bank om analyses te schrijven.
2. Omdat het beleggers (de klanten van de bank) aanzet tot handelen en
3. Omdat het de lezers aanzet tot een bezoek van de site van de bank.
Kortom, hij doet het omdat het de bank publiciteit en geld oplevert. Meer handel is meer omzet en dus meer winst voor de bank. Of de analyse juist of onjuist was, maakt niet zoveel uit. Door de lezers wordt toch niet bijgehouden hoe of een analyse is uitgekomen.
Voor de meerdere eer en glorie van de analist geldt dat je gewoon zelf roept hoe goed je bent. Als je dat maar vaak genoeg doet, dan gaan lezers en de pers dat vanzelf wel geloven. Zo is Nederlands bekendste Technisch Analist ook daadwerkelijk de bekendste geworden. Zijn analyses sloegen en slaan erg vaak de plank behoorlijk mis, maar daar kom je dan als analist gewoon nooit meer op terug. Je goede analyses, die breng je vooral wel naar voren als bewijs dat je fantastisch bent. Overigens laat hij zijn analyses daarom nu vaak door anderen schrijven en brengt hij ze naar buiten als zijn eigen analyses.
Terug naar die bankanalist, waarom schrijft die de analyses?
– Omdat hij er contractueel zoveel per week moet schrijven. Dat is de opdracht die hij van zijn baas heeft gekregen. Hij is zelf vaak (bijna altijd) geen belegger. Hij is gewoon medewerker die al dan niet een cursus Technische Analyse heeft gevolgd en lekker van zich af kan schrijven. Ik ken een analist die op een gegeven moment ALLE bereikbare bankdiploma’s op beleggen gebied had, maar toen ik hem een paar jaar geleden sprak, op dat moment nog nooit ook maar een enkele optie verhandeld had. Hij had al zijn kennis uit het boek.
Dat is als een chirurg die nog nooit bloed heeft gezien!
Hij wist en weet het steeds mooi te vertellen, maar feit blijft dat hij dus ook nooit met de emoties angst en hebzucht heeft hoeven worstelen, hetgeen gelijk staat aan het bloed voor de chirurg.
Hij komt de volgende dag gewoon emotieloos weer met een volgende analyse. Hoe of zijn lezers het ondertussen met hun geld afgaat, het raakt hem totaal niet. Hij is geen belegger en hij zal zelf ook nooit een handeling op zijn eigen analyse doen. Zijn lezers ondertussen waren al lang geleden failliet gegaan op de gepubliceerde analyses. Wie dus echt meedeed, die is al vertrokken. Nieuwe lezers lezen alleen hoe goed hij zelf zegt te zijn en gaan het ook proberen.
Wat de analist zelf als enige interesseert, is of hij bij de top 10 analisten van Nederland hoort en liefst zo hoog mogelijk. Wat hem ook interesseert, is of hij voldoende analyses schrijft om zijn loon te blijven ontvangen. Hij moet ook zoveel keer op radio en TV komen en in een afgesproken aantal beleggingsbladen en nieuwsbrieven staan. Zo wordt je ‘bekende Nederlander’. Zijn inkomen is zijn vaste loon, niets meer en niets minder.
Beleggen? Winstgevende analyses? Juistheid van de analyses in historisch perspectief? Ach, dat interesseert toch niemand?
Het gekke is… in dat laatste heeft hij gelijk. De meest populaire Technisch Analist van Nederland is vaak veel meer de beste marketeer van de analisten van Nederland. Je moet gewoon zelf veel zeggen dat je goed bent. Dat werkt perfect.

Ik heb met dit artikel niemand specifiek voor ogen gehad. De analist die zich nu echter aangesproken voelt, die voelt dat goed aan. Als u als lezers ineens denkt dat een bepaalde persoon wel eens zo’n analist kan zijn… waarschijnlijk heeft u ook gelijk.

De bankanalist heeft niet uw winst voor ogen. Hij moet gewoon zijn loon verdienen. Uw winst is voor hem of haar totaal niet van belang.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *