LADEN

Typ om te zoeken

Het failliet van het kapitalisme

Laatste Nieuws

Het failliet van het kapitalisme

Het mooie van het kapitalistische systeem was het feit dat de vrije markt economie zelfzuiverend was. Het was net de natuur. Alles dat niet levensvatbaar was, ging dood. Dat is hard, maar het houdt het geheel gezond. De FED is onder Greenspan begonnen met heel dat uitgangspunt om zeep te helpen. Greenspan wilde geen recessie meer en nam keer op keer maatregelen om de schonende recessie buiten de deur te houden. Het gevolg was, dat ‘ziekte’ het systeem begon binnen te sluipen. Ziekte in de vorm van bedrijven die niet failliet meer konden gaan, maar ook ziekte in de vorm van CEO’s die niet presteerden, maar wel 100x meer gingen verdienen dan hun voorgangers vijftien jaar eerder.
Het kon allemaal, want vooral de FED weigerde om de economie zichzelf te laten schonen. Al meer dan tien jaar geleden schreven verschillende columnisten hun waarschuwingen over dit feit. Ik mag me ook tot één van die columnisten rekenen. De uitgestelde recessie zou tot een ramp leiden, want uiteindelijk moet die schoning toch plaats gaan vinden.
Het heeft even geduurd, maar eind 2007 en begin 2008 heeft dan toch eindelijk het gelijk gebracht, al is gelukkig nog niet de hele econonie onderuit gegaan. We lopen echter wel die kans, want de gaten die de frauderende banken geslagen hebben, zijn qua omvang enorm. Merrill Lynch heeft al 40 miljard moeten afschrijven. Dat was zo’n beetje de waarde van ABNAMRO voor het bod gedaan werd!
Citi schreef 34 miljard af en nog een paar banken hebben in die orde van grootte af moeten waarderen.
Fannie en Freddie mogen niet failliet gaan. Samen hebben ze 70% van de US hypothekenmarkt in handen. Feitelijk zijn ze failliet, maar de Amerikaanse overheid staat nu garant…
Dit heeft niets meer met kapitalisme te maken. Amerika is daarom geen kapitalistisch en als we het er toch over hebben, ook geen democratisch land meer. Het heeft alle geloofwaardigheid op beide onderdelen verloren. Het is gek om te zeggen, maar China is tegenwoordig kapitalistischer als dat Amerika is. In China geven ze tenminste nog toe op welke onderdelen ze het niet zijn. Amerika is nog slechts één grote leugen.
Jammer dat Europa niet haar rug recht en laat zien hoe het wel moet. We doen dat niet, omdat onze CEO’s en onze politici in feite net zo gecorrumpeerd zijn als dat ze in Amerika zijn. We doen het net zo slechts als in Amerika, alleen de absolute bedragen zijn kleiner.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *