LADEN

Typ om te zoeken

Groeiende steden in Afrika

Laatste Nieuws

Groeiende steden in Afrika

Daar waar Europa en Noord Amerika merken dat hun bevolkingsgroei behoorlijk aan het afremmen is, daar zien we in Afrika nog wel een forse groei.
Johannesburg met zijn 3 miljoen inwoners is één van de beste steden om in Afrika te leven. Het is de op 58 na beste stad ter wereld om in te leven, maar daarmee wel de beste stad in Afrika om in te leven. Het is echter lang niet de grootste stad in het werelddeel Afrika.
Lagos, Cape Town, Nairobi zijn ook steden die relatief hoog staan in de kwaliteitsindex, maar die net als veel andere Afrikaanse steden te maken hebben met groeipijnen.
In Lagos bijvoorbeeld wonen al meer dan 8 miljoen mensen. Drie eeuwen geleden was het nog een visserdorp met een garnizoen… Hoe veel groter kan die stad worden zonder dat er een ramp gaat ontstaan? Als er op welke wijze dan ook een kink in de distributiekabel komt, hoe kan je dan als wereld 8 miljoen mensen op tijd voeden of weg krijgen?
Het is nu al een wonder dat bijna iedereen er dagelijks gevoed kan worden.
Nairobi in Kenia heeft een bevolking van bijna 3 miljoen personen. Dat is als je vroegere steden die ooit verderop lagen nu meetelt, omdat deze steden in feite in elkaar gegroeid zijn.
Cairo in Egypte… bijna net zoveel inwoners als heel Nederland! In één stad! Daarmee is het de op 18 na grootste stad in de wereld. Nog altijd groeit haar bevolking. Het centrale gezag in Egypte is na de Arabische lente fors verzwakt. Het beleid was om fors in bevolkingsaantallen te blijven groeien, om via die weg in de Arabische wereld dominanter te worden dan bijvoorbeeld Iran en Turkije. Die landen hadden en hebben ook een beleid van sterke bevolkingsgroei. Turkije wentelt die groei voor een fors deel af op Europa. Egypte doet dat via de Rode zee landen. Daar zitten heel wat Egyptische jongen mannen en vrouwen die er werk vinden voor een paar jaar.
Blijkbaar denk ik niet groot genoeg, maar het is toch een wonder te noemen dat zulke enorme steden in Afrika kunnen bestaan? Denk eens aan de enorme organisatie die er moet bestaan om al die mensen te voorzien van eten, drinken, spullen, werk, uitkeringen, huisvesting, scholen… Derde wereldlanden noemen we Afrikaanse landen vaak, maar de organisatie van een stad als Cairo moet haast wel moeilijker zijn dan de organisatie van landen als België en Nederland.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *