LADEN

Typ om te zoeken

Greenspan ziet het licht

Laatste Nieuws

Greenspan ziet het licht

Volgens Greenspan moeten regeringen er bedacht op zijn dat banken niet te groot mogen worden. Hij is van mening dat juist het feit dat banken al zo groot waren één van de redenen van de huidige crisis is. De toezichthouders hebben volgens Greenspan in en na 2007 gefaald… Ik ben blij dat Greenspan zich nu eindelijk wel helder uit, maar het is natuurlijk vooral zijn handelen in zijn tijd als FED voorzitter dat aan de basis lag van de crisis waarin we nu zitten. Waarom was hij achteraf bezien toen wel aangesteld maar niet deskundig en zouden we hem nu als burger ineens wel moeten geloven?
Greenspan wijst in zijn open brief vooral op de periode in 2007 toen het systeem serieus faalde. Hij vergeet gemakshalve de periode daarvoor, toen het systeem nog wel werkte, maar al wel tot in de kern verrot was. Wat er in en na 2007 gebeurde was simpelweg de optelsom van bijna veertig jaar lang een zeepbel opblazen. In het begin was er niets mis. Het systeem van fiat geld gaat pas kraken als het rond de veertig jaar oud begint te worden. Dat was in vroeger tijden zo en dat bleek ook nu zo te zijn. Waarom gaat het fiat geldsysteem kraken?
Simpelweg alleen al vanuit het feit dat er steeds meer geld nodig is om de rente op te hoesten. Immers in het fiat systeem is iedere munt een schuld. Op iedere euro of dollar die rondgaat ligt een schuldbekentenis ten grondslag. Ieder jaar moet er dus 7% of meer aan geld bijkomen. Immers zou anders die rente op dat geld niet opgehoest kunnen worden.
Doe dat veertig jaar lang en het zal duidelijk zijn dat zonder ook maar een enkel fraude geval het systeem al zal kraken.
Doe daarbij echter in ons geval het feit dat onder Greenspan de rente naar 1% ging en dat bankleningen (en dus gecreëerd geld) wel erg makkelijk vertrekt mochten worden en je kan op je vingers natellen dat het op een gegeven moment een keer serieus fout zal gaan. Het feit dat gewetenloze tussenpersonen en bankmensen aan letterlijk iedereen met een hartslag een hypotheek mochten verkopen is natuurlijk de fout van die personen en verstrekkende banken, maar is ook de fout van de toezichthouder die zulks toestaat. Ik ben een groot voorstander van veel individuele vrijheid, maar helaas is het ook zo dat complete vrijheid ook een complete chaos zal veroorzaken. Mensen kunnen niet vertrouwd worden met een complete vrijheid. Het criminele element in de mens is daar te sterk voor.
Dat heb ik dan ook tegen op het libertisme. Het bewijs ligt er keer op keer dat totale vrijheid van handelen leidt tot enorme fraudes. Het bewijs ligt er overigens ook dat geen enkele wet een fraudeur zal tegenhouden… Madoff is wat dat betreft het prachtige voorbeeld. Deze man ging gewoon midden in de controlerende instantie staan en werd via die weg onaantastbaar. Het is zoals die fanatieke pedo jagers, die zelf ook maar al te vaak niet met de handjes van kindertjes af kunnen blijven. Hoe harder ze roepen dat ze iets niet doen, des te zekerder kan je er van zijn dat ze het tegenovergestelde bedoelen.
Met wetgeving kan je één ding regelen en dat is vervolging nadat een feit heeft plaatsgevonden. Het is een utopie te verwachten dat er ook maar één fraudeur zich door wetgeving laat stoppen. Met goede wetgeving kan je echter wel fraudeurs aanpakken. Zonder wetgeving zou alles mogen en moeten consumenten maar uitzoeken of iets in de haak is of niet.
Een onmogelijke opgave, want zelfs de toezichthouder in Engeland was tot een jaar voor de val van Northern Rock zeer positief over de staat waarin de Engelse financiële sector zich bevond.
Achteraf gezien weten we dat de problemen wel wat langer dan een jaar van te voren te voorzien waren geweest.
Als Greenspan in 1996 aan de rem had getrokken, dan was de economische groei in de wereld ongetwijfeld niet zo hard gegaan, maar de enorme klap die we nu hebben gekregen was dan ook niet gekomen. De klap die we nu gekregen hebben is daarbij nog niet ten einde. Het kan maar zo nog een paar jaar aanhouden.
Ik blijf erbij dat we de huidige periode goed kunnen vergelijken met de jaren dertig van de vorige eeuw. 1929 was alleen 2001 en de jaren verder zien we vervolgens ook terug. We zitten nu dus in 1937/1938.
Heel veel anderen gaan er vanuit dat we nu in 1929/1930 zitten. Naar mijn idee hebben ze dat mis. De internet /Tech bubble maakt naar mijn idee deel uit van de problemen waar we nu inzitten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *