LADEN

Typ om te zoeken

Goud (2)

Laatste Nieuws

Goud (2)

Naar aanleiding van het artikel van gisteren kwamen er wat vragen.
Daar ik later dit jaar toch iets wil doen rondom een bijeenkomst over goud en geld toch al even wat uitleg over goud. Zo was er deze vraag:
1. Hoeveel geld moet ik hebben om in goud te kunnen stappen?
– In feite kan het al met een paar euro, want er zijn 1 gram goudmuntjes die tussen de 20 en 25 euro kosten. De vraag is echter of het met zulke bedragen wel nodig is. Als u geen geld heeft om goud te kopen, dan hoeft u ook niet bang te zijn in een crisis veel te verliezen…
U bent dan zo wie zo het haasje.
In mijn optiek zou je met tussen de 10 en 20% van je vermogen in goud of zilver, eventueel platina moeten zitten.

2. Hoe kan ik goud kopen en bij wie?
– Het ligt er aan wat u precies wilt. Als u goud wilt hebben omdat u vreest dat het geldsysteem op instorten staat en u wilt direct over goud in kleine munten kunnen beschikken, dan koopt u munten goud en zilver die u thuis opslaat of eventueel, maar ik raad dat niet aan, bij een bank in de kluis legt. Ik hoorde laatst de huurprijzen van die kluizen… Dan moet je wel heel veel goud hebben om dat te kunnen verantwoorden.
Als u het thuis houdt, zorg er dan voor dat het bij een inbraak of door aan drugs verslaafde familieleden niet gevonden kan worden. Begraven onder uw huis bijvoorbeeld. Bij een inbraak zullen dieven niet snel in het zand onder uw huis gaan wroeten.
Uw kluis echter, is het eerste waar ze naar op zoek gaan. Die nemen ze desnoods gewoon mee als openmaken te lastig is. Laatst hebben ze er bij ons in het dorp een hele muur voor gesloopt om de ingemetselde kluis mee te kunnen nemen.
Ik raad aan om de bulk van het aangehouden goud en andere metaal via een goudrekening aan te houden bij een vertrouwde partij die ook echt het goud in bewaring heeft en het niet gebruikt als garantiekapitaal voor verstrekte leningen. Het voordeel is dat dit goud makkelijk verhandelbaar is op de koers die op de goudbeurs op dat moment gangbaar is. Tevens kunt u uw geldwaarde bij verkoop laten uitkeren in meerdere valuta. Zou dus een munt wegvallen, dan heeft u nog de mogelijkheid in andere munten uitgekeerd te worden. U hoeft dan dus niet een brood te kopen met een ounce aan goud. Ik werk zelf met een goudbank uit Jersey. Die houden hun kluizen aan in Zurich en Londen.

3. Klopt het dat je je geld niet verliest door in Goud te beleggen?
– Neen, goud kent ook gewoon een markt van vraag en aanbod. Als er geen vraag is, dan daalt de koers. De goudmarkt is zelfs een markt die enorm onderhevig is aan manipulatie door met name centrale banken en grootbanken. Als u in goud wilt handelen voor de koersbewegingen, dan raad ik dat met klem af. Deze relatief kleine markt is te makkelijk door grote partijen te sturen.
Wel is het zo dat goud over de eeuwen heen inflatie bestendig is gebleken. Een eeuw geleden kocht u bijvoorbeeld een maatpak voor een ounce goud en nu kunt u dat nog steeds doen.

4. Waarom zou iemand fysiek goud van mij kopen, op het moment dat ik het wil verkopen?
– Dat is het probleem waar veel goud bezitters mee zitten. Ze hebben fysiek goud in huis en hoe ga je dat aan wie verkopen? Je kan toch moeilijk adverteren dat je op dat en dat adres zoveel goud hebt wat je kwijt wilt… Immers nodig je op die manier wel heel erg het gajes uit om proletarisch bij je te komen winkelen. Het is één van de redenen dat ik stel dat je beter wat "handgoud" in huis kunt hebben en de grote hoeveelheid op de goudrekening. Dat goud op de goudrekening is gewoon via de beurs verkoopbaar. Dat doet de goudbank voor u. U geeft aan wat u wilt verkopen en de goudbank zal het op de beurs aanbieden. U krijgt dan de prijs die op de beurs geldt. Wel zo makkelijk en u hoeft niemand in huis uit te nodigen om uw goud te komen bekijken.
Het "handgoud" gaat zonder verdere belasting bemoeienis naar de volgende generatie, mocht u gaan hemelen voor u het ooit nodig heeft.

5. Waar kan ik in goud beleggen?
– Ik raad af om te beleggen/traden in goud. Ik schreef al, daar is die markt te klein voor. Grote marktpartijen kunnen die markt te veel beïnvloeden. Als u wilt traden op bewegingen, neem dan een grote index en ga daarin long en short naar gelang u denkt dat een beweging gaat komen.
Goud moet u alleen zien als bescherming tegen donkere tijden. Goud is de wereldmunt en echt geld als verzonnen munten niet meer vertrouwd worden.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *