LADEN

Typ om te zoeken

De hoeveelheid geld

Laatste Nieuws

De hoeveelheid geld

We lezen overal over de enorme hoeveelheden geld die de centrale banken de economie in willen jagen. Ze doen dat vooral via de banken.
De banken echter hebben twee redenen om op hun beurt niet zo gul te zijn. 1. Ze willen geen extra risico lopen want ze zitten nog op veel te veel slechte leningen en slechte beleggingen
2. Consumenten en bedrijven verminderen hun schulden en vragen verhoudingsgewijs niet veel meer om nieuwe (te grote) leningen.
De banken zijn daarom wat actiever op de beurs geworden en dat zien we terug in hogere beurskoersen. Immers zijn de banken ook gewoon spelers op de beurs. Hogere koersen zijn goed voor alle beleggers en dus ook voor de banken. Ik vraag me alleen af, wie komt er straks met de aandelen te zitten als de banken het geld weer terug aan de ECB geven?
Zodra namelijk de rente weer omhoog gaat, zullen de banken hun beleggingen afbouwen en zal de beurs een klap krijgen. De banken kunnen zich zo’n beursklap niet veroorloven, en de koerscorrectie zal dus hevig zijn. Alle banken pleuren tegelijk hun aandelen in de markt op het moment dat de rente weer gaat stijgen. Ze willen geen van allen wederom met de rommel blijven zitten.
Dit is dus een duidelijk argument om op tijd winsten te nemen!
Ik liet dat deze week al zien, maar het geldt op meer plekken.
Ik overweeg zelfs mijn 2013 geschreven put opties AEX 80 terug te kopen. Ik heb 70% winst, moet ik voor het restant van de premie dan nog bijna drie jaar wachten? Aan de andere kans die overgebleven 30% is in mijn geval nog altijd 2000 euro waard. Geld dat dec 2013 volledig van mij kan zijn als ik van de positie af blijf en de AEX boven de 80 blijft.
Terug naar de hoeveelheid geld. De laatste jaren liep de hoeveelheid geld dramatisch hard op. Iedereen nam schulden en deze schulden werden met verzonnen geld uitgezet. We zien nu juist dat door faillissementen, maar ook door aflossingen het aantal schulden en daarmee de hoeveelheid geld enorm snel afneemt. We lopen kans op het feit dat er straks een serieus geld tekort is. Immers zou door de record hoeveelheid aan faillissementen de hoeveelheid verdwenen geld enorm moeten zijn. Geld dat mensen dachten te bezitten, maar door faillissementen hebben heel wat bedrijven en particulieren minder als dat ze dachten. Als u aandelen van een beursgenoteerde onderneming bezit, dan weet u dagelijks wat het op de markt waard is. Ik heb net al uitgelegd hoe de koersen omhoog geholpen worden, maar als u een pakket aandelen van een niet beursgenoteerde onderneming heeft, of u bezit een huis, dan is maar de vraag hoeveel dat nog waard is.
U denkt ‘rijk’ te zijn, omdat u uw huis nog een waarde van bijvoorbeeld 4 ton meegeeft. Als uw huis echter reëel gesproken nog maar 3 ton waard is, dan kan het zijn dat u al een geldtekort heeft, want vooral in Nederland ligt de hypotheekschuld vaak ook rond de waarde die men het huis toedicht, zijnde 4 ton.
U heeft dan al een tekort van een ton.
Dat geldt voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Hoeveel rekeningen staan niet open en blijken oninbaar vanwege faillissementen? De meeste bedrijven weten keurig te verbergen dat er financiële zorgen zijn. Je hoort het pas een dag te laat.
Hoe ontzettend veel geld is al niet weg, zonder dat we eigenlijk door hebben dat het al weg is?
Er is dus nu al een enorm tekort aan geld. Om te voorkomen dat we dat door krijgen dus de toezegging van de ECB dat banken zoveel als ze willen bijna gratis geld kunnen krijgen. Het is de bedoeling dat de banken dat dan voor weinig in de markt zetten en mensen en bedrijven weer aan geld helpen, maar makkelijk is het voor de banken om dan maar zelf op de beurs te handelen. Op de korte termijn helpen ze daar in ieder geval beleggers mee, maar wee degene die straks bij de daling nog in aandelen zit! (Zeker aandelen van verliesgevende bedrijven zijn rampzalig, immers die kunnen ook nog weer makkelijker failliet gaa, met nog weer meer geld tekort tot gevolg.)
het blijven spannende tijden. Juist nu de beurs aantrekt moeten we alert blijven en ons niet in een valse slaap laten brengen.

Tom Lassing
www.beursaccent.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *