LADEN

Typ om te zoeken

General Motors weer winstgevend

Laatste Nieuws

General Motors weer winstgevend

Het bedrijf is in 2009 geherstructureerd, waarbij alle schulden en ellende in de oude holding bleven bestaan. Het levensvatbare deel werd in een nieuw, niet beursgenoteerd bedrijf gestopt.
Dit nieuwe bedrijf is weer winstgevend, ongetwijfeld tot flink verdriet van de oude aandeelhouders die hier niets aan zullen hebben. Een beetje het DAF scenario, dat ook levensvatbaar bleek na het faillissement. Die hele procedure komt toch als snel over op een diefstal die gelegaliseerd is.
De belastingbetalers kunnen wel enige reden tot opluchting hebben. Het bedrijf kreeg indertijd 50 miljard staatssteun en heeft daarvan nu 6,7 miljard teruggestort. Onduidelijk is of dit bedrag dan ook uit de roulatie genomen wordt, daar het indertijd uit lucht gecreëerd is. Waarschijnlijk zal de Amerikaanse overheid het geld graag blijven gebruiken om andere gaten mee te dichten. In dat geval zal het geld bijdragen aan een stukje inflatiedruk. Het gaat nu namelijk dan wel de economie ingebracht worden, terwijl het tot nu toe weggestopt was bij GM.
Waarschijnlijk zal het grootste deel van de schuld aan de overheid pas weer terugbetaald gaan worden bij een hernieuwde beursnotering. Niet het bedrijf, maar de nieuwe aandeelhouders gaan dan de schuld terugbetalen. Zo kunnen de aandeelhouders wederom de rekening betalen.
Als je het zo leest, vraag je je af waarom aandeelhouders zo stom zouden zijn.
De reden is simpel, omdat ze denken dat ze er geld mee gaan verdienen.
Of dat terecht is…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *