LADEN

Typ om te zoeken

Flat Tax een eerlijke belastingmethode

Laatste Nieuws

Flat Tax een eerlijke belastingmethode

In de discussie over wie de huidige crisis moet betalen zijn velen het er over eens dat de rijken maar eens aangepakt moeten worden. Die kunnen het wel betalen. Die zijn toch zo rijk…
Waar dan vooral op wordt gewezen is de inkomensongelijkheid.
Ik moet ze gelijk geven, die is enorm. De vraag is echter hoe of dat komt.
In Europa hebben we er voor gekozen om hogere inkomens een hogere inkomstenbelasting voor te houden.
Waar het in resulteerde, was dat hogere inkomens steeds hogere eisen gingen stellen om ook na belasting flink hoger uit te komen.
Daarbij zijn een aantal spelers (bankiers en CEO’s) de maat ondertussen compleet kwijtgeraakt.
Ze gingen extreem hoge eisen stellen en misschien komt dat wel omdat ook de maatschappij zich extreem asociaal naar hen toe opstelde.
Een inkomstenbelasting van 70% was in meerdere landen van Europa op een gegeven moment niet ongewoon.
Als je het idee hebt dat je overheid steelt, dan neemt dat de rem weg om zelf niet te stelen.
Stel nu toch als de overheid zegt, we betalen allemaal 25% belasting op inkomen.
Inkomen kan komen uit:
– Werk, vermogen/kapitaal, speculatie, beleggen, ondernemen/handel, uitkering, pensioen, inkomensverzekeringsuitkering, lijfrentes.

Iedereen gaat onder dezelfde voorwaarden belasting betalen en we spreken af dat dit stelsel minstens 10 jaar zal gelden. Dezelfde percentage’s voor iedereen. Als blijkt dat 25% te veel is, dan gaat iedereen naar 24% of hopelijk nog lager. Als blijkt dat we het met 25% niet halen, dan gaat iedereen naar een hoger percentage.

Er is dan geen reden meer voor een CEO om 400 keer zo veel te verdienen als de laagst verdiende persoon in de onderneming. Iets dat voorheen eigenlijk nooit meer dan 40x was. Nog veel, maar de CEO is wel extreem belangrijk voor een bedrijf. Het is wel even wat verschil of je er komt werken en om 17:00 uur naar huis mag en alles achter je laat, of je bent het gezicht van het bedrijf. 40x meer verdienen dan de laagst betaalde is dan zo gek nog niet. 400 x is diefstal en bedrog.

Waarom wil politiek links niet naar de Flat tax?
Het is heel simpel… en diep triest.
De Flat tax zou inhouden dat IEDEREEN er op vooruit gaat.
Het is echter zo, dat op basis van de huidige lonen de grootverdieners er het meeste mee zouden winnen.
Dat is dan ook waarom ik denk dat bij de invoering van de Flat tax de lonen van iedereen die meer dan 120.000 euro per jaar verdiend zo aangepast zouden mogen worden dat ze er net zo op vooruit gaan als de armsten. Dus wel ook voor hen netto een winst, maar dan wel een beperkte.
De uitwassen bij de superrijken worden er dan uitgehaald. Die gaan niet meer het meeste vooruit, maar die gaan er een fractie op vooruit, net zoals de armsten. Bij een dergelijke invoering van de Flat tax zou de middenklasse een enorme inkomstenboost krijgen. Dat laatste is keihard nodig, want in de huidige crisis is het vooral de middenklasse die er op achteruit aan het gaan is.

Met de genoemde aanpassing willen de (super)rijken mogelijk ook niet meer naar de Flat tax… Een reden des te meer voor de nu nog grote middenklasse om zich te laten gelden en zich hard te gaan maken voor deze aangepaste Flat tax die juist hen die door hun consumentengedrag de ondernemingen en de economie dragen te steunen.
 
In feite is de enige vraag waarom we deze eerlijke belasting niet invoeren.
Als we immers stellen dat mensen in wezen gelijk zijn aan elkaar, waarom dat dan niet laten blijken vanuit de belastingen die we heffen?
Immers, waarom moet je een hoger inkomen straffen door een hogere belasting? Dan roep je toch over je af dat de topinkomens er alles aan gaan doen om belastingen te ontwijken? Met een eerlijk belastingsysteem kweek je eerlijke inwoners. De Flat tax is een eerlijk systeem. Tijd om het roer dus om te gooien!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *