LADEN

Typ om te zoeken

Even schrikken

Laatste Nieuws

Even schrikken

Dat was gisteren even schrikken. Een enkele analiste wist met haar commentaar de juiste angstsnaar bij de Amerikaanse beleggers te raken en massaal namen vooral de profs de benen naar de nooduitgang. De analiste gaf aan dat ze van mening was dat het dividend van Citigroup wel eens in gevaar kon zijn. De Dow Jones verloor 362 punten. Het rapport van die analiste wordt stevig aangevochten, maar ondertussen wereden beurzen over heel de wereld 2% afgewaardeerd. Een duur rapportje, of het nu juist is of niet.

Natuurlijk, er was meer, zo ging olie weer iets in prijs omlaag. Je zou denken, dat is gunstig, want een lagere olieprijs is goed voor de economie, maar logica en de beurs gaan niet gelijk op. De olieprijs verloor 3 dollar en het leek haast wel of ook heel die sector ineens niet meer superwinstgevend zou zijn. Mijn aandelen in de energiesector verloren gisteren gemiddeld 4%. Dat hakte er wel even in, ik denk dat daarmee de winst van de laatste 72 uur wel onderhand verloren is gegaan.

Let dus wel, wat we gisteren in Amerika zagen is een spel tussen de profs op de vloer. Ze zijn elkaar uit balans aan het brengen om hun jaarbonus nog op orde te krijgen of om wat er nog van over is te redden. Wie nu nog even knalt kan het jaar nog fantastisch afsluiten. Wie niet op de beste posities zit is nu snel verkoper. In zo’n beurs gaat het hard omhoog en omlaag.

Daarbij telt dan nog dat vooral de banken zich nu geen aandelen koersverliezen kunnen veroorloven. Hun hypotheken portefeuille is al zwaar geraakt, hun obligatieportefeuille is al een tijdje in mineur en als nu ook de aandelen dalen wordt dat rapport alsnog  waarheid.
 
Ik schreef eergisteren al, het rentebesluit leek woensdag zo belangrijk, maar het effect op de beurs duurde nog geen 24 uur. Het is allemaal najagen van perskoppen en leidt alleen maar af van de trend. Die trend verdient u geld aan, het najagen van perskoppen kost alleen maar geld.
We zullen er aan moeten wennen, want het lijkt erop dat de bewegelijkheid de aankomende tijd alleen maar zal toenemen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *